Werken haargroeimiddelen echt?

21/03/14 om 12:07 - Bijgewerkt om 12:07

Bron: Knack Weekend

Je kan haargroei stimuleren met verschillende soorten groenten en fruit (en vis!), maar er zijn ook middeltjes op de markt die de haargroei zouden stimuleren. Maar werken deze producten ook wel echt?

Werken haargroeimiddelen echt?

© Thinkstock

Je kan haargroei stimuleren met verschillende soorten groenten en fruit (en vis!), maar er zijn ook middeltjes op de markt die de haargroei zouden stimuleren. Maar werken deze producten ook wel echt?

Iedereen droomt wel eens van een lang kapsel, of toch zeker tot aan de schouders. Maar effectief ook het geduld hebben om te wachten tot het deze lange lengte heeft, dat is geen sinecure. Veel vrouwen hebben dan ook de neiging om hun lokken te laten bijknippen en niet te wachten tot het de lengte heeft waar ze eigenlijk naar verlangen. Dit is omdat haar, maar dit verschilt van mens tot mens, niet heel erg snel groeit. Je moet vaak vele maanden, misschien zelfs jaren, geduld hebben tot je een lange haarbos hebt. Bovendien is de lengte, haargroei en dikte van het haar vaak afhankelijk van genetische factoren. Het zit dus een beetje in ons bloed, al zouden er wel trucjes bestaan die ons een mooie én vooral gezonde haarbos kunnen geven.

Natuurlijke middeltjes

Zo zijn er enerzijds natuurlijke middeltjes, denk bijvoorbeeld aan het eten van noten, avocado's en bananen. Maar ook aloë vera zou een positief effect hebben op de haargroei. Dit zijn maar enkele voorbeelden van natuurlijke trucjes die je haargroei (lichtjes) zouden bevorderen. Al moeten we hier weer de opmerking maken dat dit afhankelijk is van persoon tot persoon.

Wat biedt de industrie aan?

Daarnaast brengt de (farmaceutische en cosmetische) industrie ook pilletjes en andere middelen op de markt die onze haargroei zouden bevorderen. Er zijn er meer dan honderd, maar er zal maar een klein deel zijn waarvan we effectief een gevolg zien. Ze beloven geen weelderige haarbos, maar wel gezond en mooi gevoed haar waarvan de groei ook bevorderd zou worden. En dat moet ook het uitgangspunt zijn: een middel innemen om je haar extra verzorging te geven, en niet om je haar met 5 cm per maand te laten groeien. Een product kan dit namelijk heel moeilijk waarmaken en een gezonde haarbos is al een uitstekend vertrekpunt om je haar sneller te laten groeien. We schrappen dus het woord 'haargroeimiddel' en vervangen dit door 'haarversterkend middel' of 'haarvitaminen'.

Voorbeelden van producten

Een voorbeeld van vitaminen voor het haar is Omnivit Hair Care, verkrijgbaar in de apotheek. Dit is een kuur van drie maanden die je moet volgen en dan heb je na deze periode gezonde lokken. Op geen enkel moment belooft het middel dat je haar er sneller van zal groeien, maar het maakt het haar wél gezond wat een prima uitvalsbasis is voor haargroei.

Een vergelijkbaar product is Inneov Densilogy van Nestlé en L'Oréal. Ook dit is een kuur van (groene) pilletjes die je drie maanden lang moet innemen. Het is een product dat vooral werkt op de kwaliteit van het haar. Zo zouden 8 op 10 vrouwen, na de kuur van drie maanden, effectief een verschil in de kwaliteit van het haar aanvoelen. Het product is gemaakt op basis van Omega3-vetzuren, zink en vitamine D. Dit zijn drie ingrediënten die erg belangrijk zijn voor een gezonde bos haren. Omega 3-vetzuren, op basis van visolie, kan je ook apart als pilletjes innemen. Dit is niet enkel gezond voor het haar, maar ook voor de hersenen, oogfuncties en het hart.

Naast een pilletjeskuur bestaan er ook producten die je rechtstreeks op de hoofdhuid moet aanbrengen. Een voorbeeld hiervan is de spray 'Hair Growth Factor Serum' van Evocure, dat belooft om je haar sneller te zullen laten groeien. Dit product stimuleert de haarvaten rond het haarzakje, waardoor het haar sneller zou gaan groeien. Het serum bevat vier ingrediënten (cafeïne, aminozuren, peptiden en groeifactoren) die een positief effect zouden moeten hebben op de haargroei. Met enige argwaan kijken we naar dit product, al hebben we toch al wat positieve geluiden gehoord uit onze omgeving. Misschien toch wel het proberen waard!

Lees meer over:

Onze partners