‘We smeren veel minder dan de laag waarin de zonnecrème getest wordt’ – Karen van Ede

'Skin' - Kosmos uitgeverij, 16,99 euro. © Uitgeverij Kosmos

We weten het, maar vergeten het graag: zon is schadelijk voor de huid. Zonnen doe je nu eenmaal net als drinken met verstand. Knack Weekend stelde drie experts enkele brandende vragen. Vandaag: beautyjournaliste Karen Van Ede.

Karen Van Ede is al meer dan vijfentwintig jaar beautyjournaliste in Nederland. Eerder dit jaar verscheen haar boek Skin, Een compleet naslagwerk over je huid en huidverzorging.

Uv A en uv B, hoe zit dat nu weer?

Van Ede: “Denk B van verBranden en A van Ageing. De verouderende effecten van uv A zie je pas op lange termijn. Dat maakt A nog verraderlijker dan B. Zo’n negentig procent van vroegtijdige veroudering komt door uv A. Dat licht dringt diep in de huid door en veroorzaakt rimpels en pigmentvlekjes. Uv B kleurt de huid rood, dat heb je hopelijk snel in de gaten. Beide stralen kun je weerkaatsen met een goede zonnefilter.”

Hoe werkt zo’n filter?

Van Ede: “In een zonnecrème zit een filter, tegenwoordig een breedbandfilter tegen zowel uv B als uv A, die de stralen weerkaatst. Zo’n filter kan chemisch of fysisch zijn. De chemische filter wordt in twee uur tijd afgebroken, daarom moet je om de twee uur opnieuw smeren. Een fysische filter doet zijn werk wat langer, maar na een duik in het water moet hij opnieuw aangebracht worden. De bescherming tegen uv A staat op de verpakking met + tekentjes aangegeven. Hoe meer plusjes hoe beter.”

Hoe lang gaat zonnecrème mee? Moet je elk jaar opnieuw een product kopen?

Van Ede: “De crème zelf gaat zo’n twee, drie jaar mee, maar eenmaal geopend breekt de filter af en werkt de crème minder beschermend. Mijn advies: koop ieder jaar één goed product voor het gezicht en één voor het lichaam en maak dat helemaal op alvorens iets nieuws aan te schaffen.”

Zijn duurdere crèmes beter?

Van Ede: “Niet per se, maar vaak worden er wel de nieuwste wetenschappelijke inzichten in verwerkt, met de nieuwste ingrediënten en technieken. Ook wordt veel aandacht besteed aan het gebruiksplezier, en dat is niet onbelangrijk. Als iets niet lekker aanvoelt, ruikt of uitsmeert heb je de neiging het niet te gebruiken, of het gebruik uit te stellen. En dat is in de zon funest. ”

'We smeren veel minder dan de laag waarin de zonnecrème getest wordt' - Karen van Ede
© iStock

Smeer ik mijn zonnecrème boven, onder of in plaats van mijn dagcrème?

Van Ede: “Zonnecrème is de laatste laag en die gaat over de dagcrème (maar onder make-up). Zonnecrème in plaats van dagcrème kan, als ze antiverouderings- en verzorgende eigenschappen bevat.

Kies je de beschermingsfactor in functie van je huidtype of van het gewenste kleurtje?

Van Ede: “In functie van je huidtype. En van de tijd die je in de zon wil doorbrengen. Het is hoe dan ook wijs om de tijd in de zon op te bouwen. Begin met een halfuurtje, dan 45 minuten enz. Mensen zijn geneigd te lang in de zon te blijven omdat ze zich beschermd voelen door het product dat ze hebben aangebracht.”

Is dezelfde SPF aangewezen voor lichaam en gezicht?

Van Ede: “Het gezicht is zomer én winter blootgesteld aan uv en veroudert daarom sneller. Neem dus een SPF 30 of hoger voor het gezicht, begin met een SPF 30 of hoger voor het lichaam en bouw af naar 15.”

Moet je met een hogere beschermingsfactor minder smeren?

Van Ede: “Nee! We smeren al te zuinig en véél minder dan de laag waarin de crème getest wordt en die de beschermingsfactor bepaalt! We smeren ook ‘lui’, vergeten sommige plekken. Neem voor het lichaam minstens twee eetlepels crème per keer. Smeer liever te dik dan te dun en werk goed uit, ook op plekken als oorrandjes, nek en vooral ook decolleté en voeten.

Kun je met een hoge SPF nog wel bruinen?

Van Ede: “Ja hoor, het gaat alleen iets langzamer. Tenzij je gebruik maakt van alle nieuwe pre-tan-technieken. Die stimuleren de pigmentaanmaak voordat je de zon in gaat. Er zijn nu ook producten die de pigmentaanmaak stimuleren terwijl je in de zon bent. En na het zonnen gebruik je een selftanner om de kleur iets te verdiepen. Maar pas op, in selftan zit geen filter, het nepkleurtje wil niet zeggen dat je zonder zonnecrème kunt gaan ‘bakken’.”

'We smeren veel minder dan de laag waarin de zonnecrème getest wordt' - Karen van Ede
© iStock

Wat zijn bruine pigmentvlekken?

Van Ede: “Hyperpigmentatie is zonneschade die in de loop der jaren ontstaat en zichtbaar wordt, ongeveer vanaf je dertigste. Een SPF helpt, tenzij er sprake is van melasma, een blijvende pigmentvlek door pilgebruik, zwangerschap of medicijnen en soms ook door stress, die zich bijvoorbeeld manifesteert als een ‘snor’ op de bovenlip. Donkere vlekjes kunnen ook ontstaan door wondjes of ontstekingen, vooral op een donkere huid zijn ze langdurig zichtbaar.”

En die witte vlekjes?

Van Ede: “Dat heet hypopigmentatie of vitiligo: dit zijn juist witte vlekjes waar het pigment verdwijnt. De oorzaak is nog onbekend, er is ook nog geen behandeling voor, je moet in ieder geval uit de zon blijven.”

tekst: Delphine Stefens

Knack Weekend n°23 staat boordevol tips, tricks en producten om goed beschermd de zomer door te komen. Nu in de winkel!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content