Wat doet een haarkleuring echt met je haar?

04/11/13 om 11:13 - Bijgewerkt om 11:13

Bron: Knack Weekend

Heel wat vrouwen vinden de komst van de gure wintermaanden het ideale moment om hun look én hun kapsel een boost te geven. Maar is een haarkleuring wel zo onschuldig?

Wat doet een haarkleuring echt met je haar?

© Thinkstock

Heel wat vrouwen vinden de komst van de gure wintermaanden het ideale moment om hun look én hun kapsel een boost te geven. Maar is een haarkleuring wel zo onschuldig?

The Huffington Post trok op onderzoek en stelde enkele pertinente vragen aan cosmeticakenners Ni'Kita Wilson en Elizabeth Cuannane Phillips, beiden experten op het vlak van haarkleuring. Iedereen met een beetje gezond verstand weet dat het kleuren van je haar niet zo gezond is, maar wat gebeurt er nu precies met je haar?

De onomkeerbare werking van ammonia

Om echt te kunnen inwerken op je haar moet de verf een aantal barrières overwinnen. 'Het product moet in de haarschacht raken voor er sprake kan zijn van verkleuring. De 'cuticula' (de buitenste beschermingslaag van je haar) vormt hier de eerste grens. We kunnen het vergelijken met een boomschors die als bescherming dient voor de boom', vertelt Wilson. 'Maar om dus een andere haarkleur te bekomen, moet die cuticula als het ware gelift worden.'

De producenten van haarkleuringen gebruiken hiervoor ammonia (de oplossing van het gas ammoniak). 'Dit chemische product verhoogt de pH-waarde van je haar, waardoor de cuticula gelift wordt. Maar het grote probleem is dat eens we de werking van de cuticula verstoord hebben, we dit niet kunnen terugdraaien', waarschuwt Wilson.

Peroxide droogt je haar uit

De volgende stap is het kleuren van je haar. 'Om je nieuwe haarkleur te bekomen, moet de huidige kleur vernietigd worden', zegt Wilson. 'Hiervoor wordt peroxide gebruikt, een stof die je natuurlijke haarpigment afbreekt.' Peroxide heeft een uitdrogende bijwerking, wat de breekbaarheid van je haar doet toenemen.

Zolang de haarkleuring op je haar inwerkt, tot je het spoelt dus, zal de beschermingslaag van je haar gelift blijven. Hoe langer je wacht, hoe harder je haar zal afzien van de kleuring. 'Eens je de producten uitspoelt, komt de cuticula terug op zijn originele positie te zitten. Maar de schade is geleden', vervolgt Wilson.

Allergische reacties

Allergische reacties komen gelukkig niet zo veel voor, maar het blijft belangrijk om je haarproduct te testen voor je vol enthousiasme aan de kleuring begint. Experte Cuannane Phillips stelt dat iedereen voor elke kleuring een kleine test zou moeten doen. 'Een kleine hoeveelheid product aanbrengen op de onderkant van je pols of achter je oor is een mogelijkheid. Daarna zo'n 24 uur laten inwerken en de huidreactie in de gaten houden.'

Dit artikel is geen aanklacht tegen haarkleuringen, maar wil net ertoe aanzetten om je haar goed te verzorgen na een haarkleuring. Je lokken krijgen het hard te verduren, dus is het uiterst belangrijk om ze te 'soigneren' na een kleuring. Voedende crèmes en verzorgende shampoos zijn dus een must voor gekleurde kopjes. (AB)


Onze partners