Wat doe je aan donkere kringen onder je ogen?

© Thinkstock

Een wondermiddeltje tegen donkere kringen rond de ogen bestaat er jammer genoeg (of toch bij ons weten) niet. Maar afhankelijk van wat de oorzaak precies is, kan je wel doelgericht en stap per stap gaan werken. Bovendien kunnen make-up en andere smeersels je al een heel eind op weg helpen.

Een wondermiddeltje tegen donkere kringen rond de ogen bestaat er jammer genoeg (of toch bij ons weten) niet. Maar afhankelijk van wat de oorzaak precies is, kan je wel doelgericht en stap per stap gaan werken. Bovendien kunnen make-up en andere smeersels je al een heel eind op weg helpen. Waardoor worden donkere kringen veroorzaakt?

Laat ons beginnen bij het begin: waardoor worden donkere kringen veroorzaakt? Er zijn eerste en vooral een aantal externe factoren die zorgen voor donkere kringen rond de ogen. Het kan een teken zijn van ziekte of allergie. Als je denkt dat dit de oorzaak is van donkere kringen, dan kan je best eens een arts raadplegen. Maar er kunnen ook externe oorzaken zijn waaraan je zelf wat kan doen. Zo is te weinig slaap een van de belangrijkste oorzaken van donkere kringen. Verplicht jezelf om elke avond op tijd je bed in te kruipen, daar zal je de volgende ochtend geen spijt van hebben. Ook bloostelling aan teveel zonlicht kan voor donkere kringen zorgen. Daarom is het belangrijk steeds een zonnebril te dragen bij fel zonlicht.

Daarnaast zijn er ook een aantal factoren, die zorgen voor donkere kringen, eigen aan het lichaam. Zo heb je een dunnere huid onder de ogen (waardoor de bloedvaatjes meer zichtbaar worden), kan je overmatige pigmentatie hebben of kan de vorm van de oogkas ook zorgen voor donkere kringen. Het bot kan zodanig gevormd zijn dat het zorgt voor een soort van ‘schaduw’ onder je oog.

Wat kunnen we doen om donkere kringen te behandelen?

Er bestaan heel wat crèmes op de markt die je helpen om de donkere kringen te bestrijden. Je mag niet verwachten dat ze van de ene op de andere dag zullen vermijden, maar het is een hulpfactor die je op weg helpt naar totale verdwijning van de kringen. In de supermarkt, bij de beautyspecialist en bij de apotheker kan je heel wat middeltjes vinden. We geven enkele voorbeelden. Zo heb je de ‘Redermic’ crème van La Roche-Posay die zich speciaal richt op donkere contouren rond de ogen. Je kan ook de Caffeïne Roller van Garnier (17,50euro) gebruiken, die zorgt voor verheldering door vocht rond de ogen aan te brengen. Ook Clinique heeft een middeltje tegen donkere kringen bedacht. Zo kan je in de parfumerie terecht voor de ‘Even Better Eyes Dark Circle Corrector’ van Clinique (42,10 euro voor 10 ml). Dit product belooft een vermindering tot 30% van de donkere kringen in 12 weken. Maar ook de Nivea Q10 Plus Anti-Rimpel Oogcrème (11,49 euro) zou helpen bij het verminderen van donkere kringen.

Naast de crèmes bestaan er ook heel wat egaliserende producten, die ervoor gaan zorgen dat de donkere kringen verdwijnen door het aanbrengen van make-up. Hierdoor werk je de donkere kringen weg door een egale tint over heel het gezicht te gaan creëren. Ook hiervoor kunnen we een aantal voorbeelden geven. Zo is er de NYC Smooth Skin Perfecting Primer, die helpt bij het camoufleren van de donkere kringen. Dit product kan je kopen voor 3,49 euro in het Kruidvat. Daarnaast kan je ook heel wat BB Cremes gebruiken van onder meer Diadermine, Nivea, Avène, Clinique, Clarins, Yves Rocher, Kiehls of Garnier. Hier is de keuze eigenlijk bijna eindeloos.

Ook make-up, denk aan foundation, kan je aanbrengen onder de ogen. Een goed product hiervoor, kijk wel goed naar de tint van je eigen huid en blijf daar zo dicht mogelijk bij, is de foundation van M.A.C. Cosmetics. Bij het kiezen van een foundation kan je je best laten adviseren.

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content