Waarom het juiste parfum kiezen belangrijk is

© Thinkstock

Niets is suggestiever dan parfum, daarom is het belangrijk om het juiste parfum voor jouw huidtype te kiezen.

Niets is suggestiever dan parfum, daarom is het belangrijk om het juiste parfum voor jouw huidtype te kiezen. Infotalia.com zette voor ons de feiten even op een rijtje.

Een parfum vertelt immers ook veel over je persoonlijkheid en karakter. Ben je een vrouw die eerder voor een zachte geur gaat of mag het iets dominanter ruiken? Een geur is heel individueel, dus voor iemand anders parfum kiezen is zeer riskant. Parfum reageert op elke huid anders, dit hangt af van het huidtype, de zuurtegraad van de huid en de leeftijd van de persoon. Ook als het lichaam veel last heeft van hormonen zoals tijdens de zwangerschap of de maandstonden reageert de huid anders op parfum. Als je toch voor iemand anders parfum gaat kopen probeer dan te gaan voor een geur die in de lijn ligt met wat zij of hij normaal gezien draagt.


Tijdens het kiezen


Elke huid reageert anders op een parfum, daarom is het belangrijk om de geur steeds te testen op je huid. Test de geur aan de binnenkant van je polsen of op je hand. Aan het flesje ruiken haalt niets uit want dan ruik je enkel de alcohol. Nadat je de geur op je huid hebt gespoten wacht je best een tiental minuten om er even aan te ruiken. De eerste paar seconden ruik je de alcohol die meteen vervliegt en na een paar minuten ruik je het werkelijke parfum. Laat het parfum opdrogen zonder erover te wrijven want dan verander je de geur.


Nadat je een aantal verschillende geuren hebt geroken kan je neus al die geuren niet meer uit elkaar houden. Na ongeveer drie geuren getest te hebben is het belangrijk om even wat frisse lucht te gaan nemen of ruik even aan een tas koffie om te neutraliseren. Ga ook best naar de parfumerie op het einde van de dag want dan is je geurvermogen op zijn best.


Na de aankoop


Een parfum blijft je ongeveer vier à vijf uur ruiken. Wil je dat je de geur extra lang blijft hangen, spuit je parfum dan op warme plaatsen zoals in je hals, tussen je borsten en achter je oren. Maar overdrijf zeker niet en spuit ongeveer twee à drie keer. Als je zelf je parfum heel goed kan ruiken is het eigenlijk een teken dat je teveel hebt gespoten. Mensen met te veel parfum op zijn erg hinderlijk voor anderen in hun omgeving. Zeker als al die verschillende geuren van vrouwen met elkaar gaan mixen. Ga overdag voor een licht parfum en draag voor feestjes een iets zwaardere geur.
Parfum houdt niet goed op een droge huid dus smeer je in met een snel intrekkende bodylotion voor je je parfum opspuit. Op die manier blijft de geur langer hangen. Spuit het parfum ook enkel op je huid en niet op je kleding of juwelen die kunnen daardoor beschadigd worden.


Je parfum bewaar je ook best op een droge, koele en donkere plaats. Een goed parfum kan je ongeveer twee jaar bewaren voor het slecht wordt. Als de vloeistof van kleur verandert betekent het dat hij niet meer goed is.


Anatomie van het parfum


Een parfum is opgebouwd uit drie noten: de topnoten, hartnoten en basisnoten. De topnoten of het hoofd van het parfum zijn de dominante geuren die je meteen ruikt nadat je parfum spuit. Nadat de topnoot is vervlogen ruik je de hartnoten, het hart van je parfum. Dit zijn vooral de bloemige geuren. De basisnoten zijn de geuren die het langste blijven en bestaan meestal uit vreemde ingrediënten zoals hars en hout.


Geurfamilies


In de parfumwereld zijn er verschillende geurfamilies. De ‘Société Française des Parfumeurs’ maakte in 1900 een onderverdeling in zeven soorten:


Citrus: Met Citrus bedoelen ze de essentiële oliën die ze persen uit vruchten zoals sinaasappel, citroen, bergamot etc.. Uit deze categorie komen de meeste eaux de colognes. Vb.: Be Delicious van DKNY.
Bloemig: Bij bloemengeuren ligt de nadruk meestal op één bloem zoals jasmijn, roos, lelie… vb. Anaïs Anaïs van Cacharel.
Houtig: Dit zijn warme en weelderig geuren zoals sandelhout en patchoeli. De hoogste noot wordt meestal gemaakt van lavendel of citrus. Vb. Shalimar van Guerlain.
Oriëntaals: Of ook soms amber genoemd. Bij deze parfums vinden we zachtere poedergeuren zoals vanille, amber en cistushars. Vb. Céline Oriental Summer van Céline.
Leder: De naam spreekt voor zich. Bij deze geuren proberen ze de unieke geur van leer na te bootsen. Hiervoor gebruiken ze rook, verbrand hout, ruwe berk en tabak. Meestal gemengd met een bloemig accent. Vb. Cuir de Russie van Chanel
Chypre: deze naam komt van een geur die parfumfabrikant Coty uitbracht in 1917. De geur is een mix van patchoeli, cistusrozen, gomhars en eikenmos. Vb. Diorama van Dior.
Varen: Dit is een fictieve verzamelnaam. De geuren uit deze categorie zijn meestal een mix van lavendel, eikenmos, hooi en een beetje bergamot. Vb. Eau De Lavande van Annick Goutal.

Tot slot: Probeer voor jou de geurfamilie te vinden die het beste bij jou en bij je natuurlijke lichaamsgeur past. Als je al jaren dezelfde parfum gebruikt ga je die na een tijd zelf niet meer ruiken dus wissel af. Met een lekker parfum laat je vooral een goede indruk achter. Of zoals Coco Chanel ooit zei “Een vrouw zonder parfum heeft geen toekomst”. (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content