Waarom diëten ‘om er beter uit te zien’ wetenschappelijk bewezen onzin is

© 9gag

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat de manier waarop ons lichaam reageert op voedselinname samenhangt met hoe we over ons uiterlijk (en dat van anderen) denken.

Dat je jezelf mentaal geen plezier doet door je steeds te spiegelen aan gephotoshopte modellen in reclameadvertenties hoeven we je niet meer te schrijven, maar een nieuwe studie toont aan dat deze fixatie op “er goed uitzien” ook fysiek een heleboel dingen in de war kan sturen.

Nederlandse wetenschappers Evelien van de Veer, Erica van Herpen en Hans van Trijp publiceerden in The Journal of Experimental Social Psychology een onderzoek naar “The Dangers of Appearance-Driven Diet“. Ze kwamen tot de conclusie dat zij die bezig zijn met hun uiterlijk (tijdens het eten) zich minder gewaar worden van hun verzadigingsgevoel en zich dus net gaan overeten. Slik.

Twee experimenten

Ze voerden hiervoor twee experimenten uit. In het eerste experiment kregen 107 deelnemers ofwel een milkshake met een hoog aantal calorieën, dan wel eentje met een laag aantal calorieën te drinken. Enkelen onder hen moesten hun milkshake opdrinken voor een grote spiegel. Daarna moesten alle deelnemers in een andere ruimte enkele filmpjes evalueren. Tijdens de taak mochten ze naar hartenlust grabbelen in een kom M&Ms. Wat bleek? Zij die hun milkshake voor een spiegel hadden opgedronken – en dan vooral zij wiens milkshake veel calorieën bevatte- grepen vaker naar de snoepjes en negeerden hun verzadigingsgevoel, dat nochtans heviger moet geweest zijn dan dat van de deelnemers die slechts een light-milkshakeje hadden genuttigd.

Tijdens het tweede experiment werden 59 vrouwelijke universiteitsstudentes verzameld. Sommigen onder hen hadden uitgebreid geluncht voor het experiment, anderen hadden nog niet gegeten. De deelneemsters werden verdeeld en sommigen moesten reclameadvertenties met vrouwelijke modellen bekijken. Achteraf kregen alle deelnemers een of ander hersenloos klusje in de nabijheid van enkele crackers die de onderzoekers hadden achtergelaten onder het mom “tast toe!”. Ook hier bleek dat zij die vooraf lunchten (en dus naar alle waarschijnlijkheid het minste honger hadden) en de foto’s van de dunne modellen te zien hadden gekregen het meeste crackers wegkraakten.

Waarom diëten 'om er beter uit te zien' wetenschappelijk bewezen onzin is
© someecards

Geen connectie tussen voedselinname en hongergevoel

De researchers baseerden hun studie op eerder gepubliceerde onderzoeken over zelf-objectificatie en afwijkend eetgedrag om aan te tonen dat zij die zich focusten op hun voorkomen zich minder bewust zijn van hun verzadigingsgevoel. Zo toonde onderzoek in 2006 al aan dat vrouwen die zich bewust waren van (hoe) anderen hun lichaam waarnamen zich veel minder goed konden concentreren op enkele cognitieve uitdagingen. Andere studies bewezen dan weer dat mensen die afgeleid werden tijdens het eten zich minder bewust waren van hun verzadigingsgevoel. Dus, concludeerden van de Veer, van Herpen en Van Trijp: mensen pasten hun voedselinname niet aan hun verzadigingsgevoel aan wanneer ze zich bewust waren van (hun) voorkomen omdat ze afgeleid waren en die verzadigingsgevoelens dus niet konden waarnemen.

Een hele boterham, die bovendien bevestigd wordt door heel wat mensen met een eetstoornis. “Soms hoor je mensen met een eetstoornis wel eens zeggen dat ze zich ‘een wandelend hoofd’ voelen. Dat er geen connectie is tussen hun voedselinname (of net het gebrek daaraan) en hun hongergevoel”, vertelt Jenni Schaefer, auteur van ‘Life Without Ed: How One Woman Declared Independence From Her Eating Disorder aan The Atlantic. “Ik herinner me hoe ik, toen ik zelf aan een eetstoornis leed, wel wist wanneer ik echt héél veel honger had en ook wanneer ik echt ziekelijk veel te veel gegeten had, maar ik voelde niets van honger of verzadiging wanneer het niet extreem was”, aldus Schaefer.

Dieetredenen die wel ok zijn

Toch is deze studie niet enkel nuttig voor zij de lijden aan/onder een eetstoornis. Onze maatschappij is zodanig gefocust op (een slank) uiterlijk dat het ene dieet nog niet gelanceerd is of het moet al plaatsmaken voor de nieuwste gewichtsverlies hype. Voedingsdeskundigen (en Knack Weekend met hen) hopen dat het onderzoek van de Nederlanders mensen kan doen nadenken over waarom ze koolhydraten schrappen of plots een hele week enkel sapjes drinken.

Omdat diëten om eruit te zien als Karlie Kloss toch contra-productief werkt (en eerlijk gezegd: ook een beetje sneu is) zijn hier vijf redenen om op je eten te letten die wel ok zijn:

  • Je bent fitter, energieker en minder opgeblazen wanneer je let op je suikerinname
  • Je vindt Jonagold gewoon écht lekkerder dan Jellybeans
  • Je mist die fantastische jeansbroek waar je vorige zomer wel nog in kon
  • Je vindt het belangrijk om gezond(er) te leven
  • Je diepvries zit vol versgemaakte soep (dankjewel mama) en je wil niet naar beneden in je roze trainingspak met kattenoortjes om de pizzakoerier te betalen
Waarom diëten 'om er beter uit te zien' wetenschappelijk bewezen onzin is
© Molly Alice Hoy

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content