Voor en Na: Zuid-Korea in de ban van plastische chirurgie

05/04/13 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

Bron: Knack Weekend

Nergens ligt het aantal plastisch chirurgische ingrepen zo hoog als in Zuid-Korea, zo berichtte The Economist. Volgens een studie van Trend Monitor zou minstens één op de vijf vrouwen uit hoofdstad Seoul al onder het mes zijn gegaan om hun gezicht te laten aanpassen. Het meest populair zijn de ooglidcorrecties en het bijschaven van het kaakbeen. Het zijn allemaal ingrepen die Aziaten -volgens sommigen- een meer Westers uiterlijk doen krijgen; een gezicht met grotere ogen en een meer puntige kin.

Voor en Na: Zuid-Korea in de ban van plastische chirurgie


De Tumblr Korean Plastic Surgery verzamelt allerlei voor-en-na-foto's van Zuid-Koreanen die naar een plastisch chirurg zijn gestapt. Waar wij foto's van leuke jurkjes op onze Pinterest klikken scrollt de Zuid-Koreaanse jeugd dus langs foto's van gezichtsvormen. Plastische chirurgie is er immers even normaal als naar de tandarts gaan. "Hier in Korea zien we plastische chirurgie als make-up. Westerlingen dragen make-up om er mooier uit te zien, wij gaan naar de chirurg om er mooier uit te zien. Ons daarop veroordelen is nogal grof", citeert Seunghwa Madeleine Han (KoreaAm Magazine) een 17-jarig meisje uit Seoul. "Zelfs mijn grootmoeder zegt me dat ik dringend iets aan mijn neus moet laten doen, het is dus niet iets 'van de jeugd'", vervolgt het meisje nog.

Toch wordt de jeugd behoorlijk geïndoctrineerd, zo blijkt uit een livestream van This American Life met Julia Lurie, een Amerikaanse vrouw die Engelse les geeft in Zuid Korea. Ze vertelt hoe er op iedere verdieping van haar school muurhoge spiegels en weegschalen te vinden zijn.

Uiterlijk lijkt voor Zuid-Koreanen het hoogste goed, zegt ze. "Wie solliciteert voor een job of een universiteit probeert binnen te geraken weet gewoon dat zijn of haar uiterlijk zal meewegen in het vormen van de beslissing", aldus Lurie. "Er werd me al meermaals verteld dat wanneer de keuze gemaakt moet worden tussen twee kandidaten die beiden dezelfde kwaliteiten hebben, dat bedrijven automatisch gaan voor de mooiste van de twee." Dit zijn natuurlijk praktijken die in het Westen evengoed voorkomen, maar in Zuid-Korea stuiten ze niet op protest. De studenten van Julia Lurie vinden het zelfs normaal.

Toen Lurie haar klas vroeg om een mooie vrouw te beschrijven noemden haar leerlingen eigenschappen als een blanke huid, grote ogen, slank en lang. Het lijkt wel degelijk of Zuid-Koreaanse meisjes maar wat graag willen lijken op Westerlingen; modellen die ze in de wijdverspreide magazines tegenkomen. Zuid-Koreanen willen van die theorie niet weten. De oprichtster van de Korean Plastic Surgery Tumblr schrijft zo dat "Koreanen geen chirurgie ondergaan om er blank uit te zien." Ze zegt dat het klopt dat Koreaanse vrouwen Westerse vrouwen mooi vinden, maar dat het onzin is dat ze erop willen lijken. "Gewoon omdat we grotere ogen, een rechter voorhoofd en een blankere huid willen, wil dat niet zeggen dat we blank willen zijn. Blanken hebben toevallig die eigenschappen die wij mooi vinden, dat is alles."

Wat de reden voor dat hoge aantal plastisch chirurgische ingrepen ook moge zijn, dat streven naar een zekere uniformiteit is angstaanjagend, schrijft Dodai Stewart (Jezebel). "In plaats van kleine minpuntjes te omarmen en je eigen te maken probeert iedereen in Zuid-Korea zich aan te passen aan die kortzichtige visie van wat als mooi beschouwd wordt. Zo gaat iedereen er bijna hetzelfde uitzien. Het draait er niet meer om wie die persoon is, om zijn of haar karakter, maar om een artificieel schoonheidsideaal en dat is verontrustend"; aldus Stewart op Jezebel. (KS)

Onze partners