Vergelijk jouw BMI met dat van de rest van de wereld

© thinkstock

Via de Global Fat Scale kan je zien of jouw BMI overeenkomt met het gemiddelde BMI van het land waarin je woont (en zoniet: met welk land het dan overeenkomt).

Via de nieuwe Global Fat Scale calculator van de BBC kan je zelf berekenen met welk land jouw BMI het beste overeenkomt. BBC verzamelde de data van meer dan 175 landen en berekende hun gemiddelde BMI.
Het BMI -moest dat nu nog onbekend terrein zijn- is een getal dat dokters gebruiken om te meten of je gewicht wel gezond is voor je lengte (en leeftijd). Via het ingeven van je lengte, gewicht, leeftijd en geslacht bekomen ze een getal dat in het beste geval tussen de 19 en de 25 ligt. Ter referentie; het gemiddelde BMI in België is 22.36, wat perfect gezond is. Hiermee doen we het beter dan Vietnam, met een gemiddelde van 18.73 maar ook dan Jamaïca, waar het gemiddelde bmi ver boven de 27 ligt.

Deze nieuwe BBC calculator berekent niet alleen je BMI (en dus of je een gezond gewicht hebt voor je lengte) maar laat ook zien wat dat wil zeggen op globale schaal. Heb je ongeveer hetzelfde gewicht als de meerderheid van de mensen in het land waarin je woont? Of heb je eerder het BMI van een Zweed?

Met de calculator wil de BBC mensen bewust maken van het wereldwijde gewichtsprobleem, te wijten aan foute voeding, met ondergewicht aan de ene kant en overgewicht aan de andere kant van de weegschaal. Toch schijnt het overgewicht door te wegen. Sommige onderzoekers stellen zelfs dat de globale toename van gewicht gevaarlijker is dan de steeds groeiende populatie. De wereldwijde volwassen gemeenschap heeft een gecombineerd gewicht van zo’n 287,000,000 ton, aldus onderzoek.

Natuurlijk waren wij zelf ook nieuwsgierig naar de berekeningen van dit BBC instrument, ook al is het BMI met onze lengte van 1m56 niet echt onze beste vriend. Ondergetekende had met haar BMI van 22,21 beter in Frankrijk (bien sûr!) gewoond en kreeg de gevleugelde woorden “below average” op het scherm, wat wil zeggen dat mijn bmi lager ligt dan 53% van de vrouwen tussen de 15 en de 29 in mijn land. Ik heb echter wel een hoger BMI dan 51% van de 15 tot 29 jarige vrouwen over heel de wereld. Balen.

Fijn weetje: als iedereen mijn BMI had zou de wereld zo’n 18,521,702 ton lichter zijn. De Global Fat Scale werd alvast afgesloten met een semi-goed gevoel over de lunch van vanmiddag. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content