Tips voor witte tanden

Een mooi gebit met witte tanden willen we allemaal. Met deze tips van een expert kan je je tanden opnieuw hun oorspronkelijke kleur bezorgen.

Een mooi gebit met witte tanden willen we allemaal. Jammer genoeg is onze tandkleur genetisch bepaald en behouden we onze aangeboren witte kleur niet automatisch. Stefaan Hanson, woordvoerder van het Verbond der Vlaamse Tandartsen adviseerde ons bij het geven van tips die je tanden opnieuw hun oorspronkelijke kleur bezorgen. Ook geeft Knack Weekend make-up advies voor witte tanden.

Natuurlijk moet je je tanden goed verzorgen: dat wil zeggen goed poetsen, flossen en regelmatig op controle gaan bij de tandarts. Helaas zijn er ook andere factoren die bepalen of je al dan niet met witte tanden door het leven gaat; de kleur van je tanden is namelijk genetisch bepaald. Afhankelijk van de opbouw van jouw tandbeen en tandglazuur zijn je tanden wit van kleur.

Maar als je aangepaste producten gebruikt, oppast voor bepaalde voedingswaren en voldoende drinkt, zien je tanden er automatisch al gezonder én mooier uit. Natuurlijke methoden hebben het voordeel dat ze het glazuur niet aantasten waardoor de kans op het krijgen van gaatjes wordt verkleind. Onze tips helpen de gele aanslag op je tanden verwijderen en laten je witte natuurlijke kleur opnieuw verschijnen.

Tip 1: Poetsen geblazen

De gouden tip die nog steeds elke andere tip overtreft, is het poetsen van de tanden. Poets minstens 2 x per dag je tanden met een niet te harde fluoride tandenborstel en fluoride tandpasta want fluoride werkt uitstekend tegen tandbederf. Poets ook niet te hard want dat kan je het tandglazuur beschadigen dat mede zorgt voor een mooie witte kleur.

Tip 2: groenten en fruit

Aardbeien
Aardbeien bevatten zuren waar je gebit vlekkeloos van wordt. Je gaat aan de slag door de vruchten over je tanden te wrijven. Doe dit wel voorzichtig omdat de zaden in de aardbeien schade kunnen toebrengen aan het glazuur en tandvlees.
Wat je niet mag vergeten, is dat je nooit je tanden mag poetsen een uur nadat je fruit at. Het zuur in het fruit tast je pas gepoetste tanden aan en zorgt zo voor gaatjes. Gebruik deze methode ook niet meer dan twee keer per week omdat het zuur bij overmatig gebruik schade kan veroorzaken.

Appel en sinaasappel
Geen grote fan van aardbeien, maar wel van deze sappige vruchten?
Een appel is algemeen geweten een automatische witmaker voor je tanden. Maar wetenschappelijk onderzoek vertrouwt ons toe dat het eten van appels in combinatie met frisdranken en andere ‘zure’ producten het glazuur sneller verwijdert en je tanden dus niet meer beschermt. Dit neemt niet weg dat een kleine portie appels zorgt voor een witte schijn. Ook kan je af en toe je tanden scrubben met de schil van de appelsien. Daarna spoel je je mond met water.

Calcium voor een sterk glazuur
Al langer weet men dat zuivelproducten, groenten en fruit de beenderen en het tandglazuur versterken doordat deze producten veel calcium en fosfor bevatten. Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt maken je tanden stevig, echter is te veel calcium ook weer niet goed. Wanneer er in verhouding met fosfor te veel calcium wordt geconsumeerd, wordt calcium automatisch uit het bot onttrokken om het overschot kwijt te raken. Je haalt dus beter de calcium die je tanden verstevigt uit groenten en fruit.

Tip 3: Dranken met tannine

Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Koffie, thee en rode wijn bevatten de stof tannine en dat zorgt voor een aantasting van het tandglazuur en het gebit krijgt daardoor automatisch een gele schijn. Maar ook synthetische kleurstoffen in snoepgoed en frisdrank verkleuren jouw tanden. Ook sommige medicijnen kunnen tijdelijke of definitieve tandverkleuring geven, dit staat dan op de bijsluiter.

Tip 4: Andere tips

Stoppen met roken

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar stoppen met roken is noodzakelijk voor een stralend gebit. Naast het verhoogd risico op ontstekingen en kanker, veroorzaakt roken ook gele of zelfs bruine tanden.

Kauwgom

Een simpele suikervrije kauwgom houdt je tanden natuurlijk proper. Een kauwgom zorgt voor een stimulatie van de speekselproductie en verhoogt daarmee de natuurlijke reiniging.

Extra tip door Knack Weekend: juiste mode en make-up

Make-up, juiste huids- en haar kleur zorgen voor een finishing touch. Om je tanden witter te lijken, is het kleuren van je lippen met de juiste kleur belangrijk. Zien je tanden eerder gelig? Vermijd dan donkere tinten en glanzende lipgloss. Je kan beter kiezen voor een feller kleurtje met een koele ondertoon.

Hoe bruiner je bent, hoe witter je gebit vanzelf lijkt. Breng bronzer aan op je huid of trek naar een warm oord voor een mooi kleurtje. Net hetzelfde met je haarkleur; hoe donkerder je haarkleur, hoe witter je tanden lijken. (YM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content