Tips voor het aanbrengen van zelfbruiner

© thinkstock

Met deze zelfbruiner do’s en don’ts ben je zeker van een wow- in plaats van een worteleffect.

Aangezien de zon niet vaak haar gezicht liet zien en ze niet bepaald onze beste vriendin is (denk aan verbranden, huidkanker, rimpels) geven we hier tips voor zij die het bruin liever uit een tube halen. Met deze do’s en don’ts ben je zeker van een wow- in plaats van een worteleffect.

Voorbereiding – Maak voldoende tijd vrij voor je zelfbruinproces. Ideaal zou je drie uur ongehinderd (quasi) naakt moeten kunnen rondlopen.
– Koop de juiste zelfbruiners. Een zelfbruiner voor het lichaam is niet hetzelfde als een zelfbruiner voor het gelaat. Maak ook van tevoren uit of je liever werkt met een crème, een spray of doekjes. Sommige crèmes laten bij het aanbrengen al een bruine waas achter, wat het insmeren vergemakkelijkt; zeker aan te raden voor selftanrookies!
– Scheer jezelf; wie zich na het zelfbruinen scheert riskeert strepen
– Geef jezelf een goede scrubbeurt. De chemicaliën in zelfbruiner reageren met de aminozuren in de bovenste lagen van je huid. Door je bovenste dode huidcellen scrubgewijs te verwijderen krijg je een meer heldere teint
– Hydrateer je huid en besteed extra aandacht aan de ruwe, droge delen zoals knieën, enkels en ellebogen. Een goed gevoede huid zal ook zorgen voor een betere en egalere kleur
– Doe je haar in een paardenstaart en speld je pony uit de ogen. Smeer haarlijn en wenkbrauwen in met vaseline om de schade van eventuele uitschieters te beperken
– Wie geen zin heeft in allesverradende oranje handen of nagelriemen trekt best een paar latex handschoenen aan. Zoniet is je handen om de vijf minuten grondig wassen met zeep een must. Je kan eventueel ook vaseline aanbrengen op je nagels en nagelriemen .

Smeren maar!

– Begin bovenaan je benen en werk naar beneden toe. Zorg ervoor dat je enkels en bovenkant van je voet het minste krijgen en vermijd de zijkanten en hielen van je voet
– Wees zuinig met zelfbuiner in je gezicht en nek omdat die huid dunner is en sneller het product zal opnemen. Meng het voor deze regio eventueel met moisturizer en vergeet zeker je oren en achterkant van je nek niet!
– Hoewel de meeste mensen hun armen niet langs de binnenkant gebruind zijn kan het geen kwaad om ook hier een kleine hoeveelheid aan te brengen. Laat vijf minuten intrekken en ga er daarna met een vochtig washandje over

Afwerking
– Ga de delen van je lichaam die de zelfbruiner sneller opnemen lichter maken door op bewuste plaatsen (knieeen, ellebogen,…) moisturizer in de huid te masseren
– Vermijd een kwartier lang ieder contact. Zelfbruiner is meestal pas na een uurtje of twee uitgewerkt. Begin dus niet bij te smeren als na een halfuur je kleurtje nog te licht naar jouw zin is.
– Het best van al draag je het komende uur geen kleding maar wie écht naar buiten moet kiest voor makkelijk wasbare en donkere stoffen in loszittende modellen.
– Probeer na het aanbrengen zeker 8 uur te wachten met douchen of baden en laat make-up de komende twee uur ook best voor wat het is.
– Wie na een aantal uren foutjes ontdekt kan de plekken altijd oplichten met citroen of speciale anti-selftanlotion. De meeste merken gespecialiseerd in zonne(bank)producten (zoals bijvoorbeeld St Tropez) hebben zo’n product in hun gamma. Bovenal geldt echter de goudgebruinde regel: beter te weinig dan te veel. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content