Tien knotsgekke dieetgewoonten van vroeger

Van levende lintwormen eten tot overleven op alcohol en appelazijn: dit zijn de meest gestoorde voedingsgewoonten van het verleden.

Dat mensen gekke dingen doen om gewicht te verliezen wisten we al lang. Momenteel leven we in een tijdperk waar mensen liever wattenschijfjes eten of een hele maand lang overleven op citroensap en cayennepeper, maar diƫten zijn van alle tijden. Buzzfeed nam de teletijdmachine en verzamelde de meest gestoorde en gehypete gewichtsverliesmethoden van vroeger.

1087: Het alcoholdieet Een artikel in Time Magazine heeft het over het alcohol-dieet waar Willem de Veroveraar aan begon om zijn overtollige gewicht te verliezen. Wie nog het lef heeft zich af te vragen of dit dieet effect had zal op zijn honger moeten blijven zitten: Willem viel datzelfde jaar -allicht stomdronken- van zijn paard en overleefde de val niet. Leuk weetje: een doodskist vinden die breed en sterk genoeg was voor deze corpulente koning was geen makkie.

Het alcoholdieet nu: er word gezegd dat een bittere cocktail je maag-darmstelsel doet samentrekken, waardoor de maag trager geledigd wordt, je langer met een gevuld gevoel overblijft en je dus ook minder eet. Wie dus op het Antwerpse Zuid een hele tafel blondines aan hun G&T ziet lurken alsof hun leven -en hun appartement in Knokke Zoute- ervan afhangt weet nu waarom.

1820: Het azijn-en-waterdiet Dichter Lord Byron, die niet vies was van de combinatie anorexia en boulemie tegelijkertijd, populariseerde dit dieet door te pochen over hoe hij enkel water en appelazijn dronk.

Het azijn-en-waterdieet nu: azijn wordt nog steeds geassocieerd met gewichtsverlies en verschillende dieetboeken raden aan om “azijn op alle gerechten” te gebruiken. Hoewel de vetverbrandende functie van dit goedje nog niet wetenschappelijk bewezen is, lijkt het ons aannemelijk dat de stank ervan menig vrouws eetlust bedorven heeft.

1829: Het Grahamdieet Het Graham dieet is uitgevonden door Sylvester Graham, die mensen aanspoorde enkel fruit, groenten en zuivelproducten te eten. Af en toe mocht men zich te goed doen aan een gepatenteerde “Graham cracker”, die tot op vandaag nog steeds te vinden is. Op zich lijkt er niet veel mis met dit dieet, ware het niet dat mijnheer Graham deze voedingsgewoonte predikte om mensen af te helpen van hun drang naar masturberen, wat volgens hem blindheid kon veroorzaken.

Begin 1900: Het lintwormdieet Dit dieet was in de vroege jaren 1900 bijzonder populair bij jockeys, die lintwormen inslikten in de hoop zo binnen hun gewichtscategorie te blijven. Hoewel je hier zeker van zult afvallen kan je sterven aan lintworm.

Het lintwormdieet nu: in 2009 kreeg Tyra Banks tijdens haar talkshow nog modellen op de bank die pillen met lintwormeitjes namen om gewicht te verliezen. Hallucinant

1930: Het pompelmoesdieet Dit dieet kwam als een variatie op de vele low-carb dieten die op dat moment populair waren. Het is gebaseerd op de fabel dat pompelmoes een enzyme bevat die vet verbrandt. Wie dus een vetrijke maaltijd wilde consumeren kon best ervoor en erna een pompelmoes nuttigen.

Het pompelmoesdieet nu: dit dieet is altijd al populair geweest en kende zijn piek in de seventies. Ook nu zijn er nog steeds mensen geloven in bepaalde “mythische” producten die zogenaamd vet zouden verbranden tijdens het eten zoals de pompelmoes, selder en ananas.

1940: Bile Beans Diet: start van de laxeermiddelenhype

Wie deze laxeermiddelen nam zou niet alleen “het overtollige vet verwijderen” maar ook het bloed zuiveren.

Laxeermiddelendieet nu: vooral populair bij jongeren die nog geen openbaretoilettenschaamte kennen. Enkele middelbare scholen hadden begin 2000 nog te kampen met tienermeisjes die laxeermiddelen “dealden” op de speelplaats.

1960: Gewichtsverliessigaretten De tabaksindustrie wilde rokers nog meer uitbuiten door eetlustremmende chemicaliƫn toe te voegen aan hun sigaretten. Sommige bedrijven hebben zelfs overwogen de dingen vol te steken met amfetamine en efedrine, maar hebben het uiteindelijk bij wijnzuur gehouden.

Gewichtsverliessigaretten nu: vandaag zijn er geen gewichtsverliessigaretten meer op de markt, al wordt de vrees voor gewichtstoename nog steeds beschouwd als een van de belangrijkste redenen waarom vrouwen moeilijker stoppen met roken.

1971: Het suikerdieet Dit suikerdieet leefde op de veronderstelling dat wie weinig energie had meer zou snacken en zich sneller zou overeten. Om je energielevel naar boven te krijgen moest je voldoende suiker eten.

Het suikerdieet vandaag: suiker is onze grootste vijand volgens voedingsdeskundigen – het zou zelfs erger zijn dan koolhydraten en vet. Vooral de strijd tegen toegevoegde (en dus onbewuste) suikers in bijvoorbeeld diepvriesproducten woedt hevig aangezien deze suikers onmiddellijk gelinkt worden aan de stijging van diabetes, kankers en overgewicht

1972: Het Atkinsdieet Zolang je maar geen koolhydraten eet was de basis van dit dieet, dat bovendien ook pronkte dat je tijdens het volgen van Atkins zoveel vetrijke producten kon eten als je maar wilde. Wrong.

Het Atkinsdieet nu: nog steeds populair, al is het langzaam maar zeker aan het uitsterven en zijn mensen zich bewuster van wat goede en slechte vetten zijn

1981: Het Beverly Hills dieet Wie dit dieet volgde mocht de eerste tien dagen enkel maar fruit eten, wie veel gewicht te verliezen had mocht deze periode zelfs rekken tot een maand. Dit dieet heeft vele slachtoffers gemaakt want hoewel fruit gepromoot wordt als een gezond voedingsmiddel kan een overdaad aan fruit leiden tot ernstige diarree, uitdroging en zelfs een zodanige crash van de bloeddruk dat je eraan kan sterven.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content