Remedies tegen haaruitval

© Thinkstock

Haaruitval is een vervelende kwaal die verschillende oorzaken kan hebben. Er zijn enkele trucjes om een volle haardos te behouden en haaruitval tegen te gaan.

Haaruitval is een vervelende kwaal die verschillende oorzaken kan hebben. Er zijn enkele trucjes om een volle haardos te behouden en haaruitval tegen te gaan.
Gemiddeld verliest een mens zo’n 100 haren op een dag, dit lijkt misschien veel maar in vergelijking met de duizenden haren op je hoofd stelt het niet zoveel voor. Sommigen hebben er echter meer last van dan anderen en zien hun haardos gevoelig verminderen in volume. Haren die uitvallen, uitdunnen en hun glans verliezen… Je haar verliezen kan verschillende oorzaken hebben zoals te veel stress, slecht eten, medicijnen, roken, hormoonwisselingen, vitaminetekort of leeftijd. Vooral dertigers zien het verschil met hun weelderige haardos van vroeger en klagen vaak over plotse haaruitval.

De levensduur van een gemiddelde mensenhaar is ongeveer vier jaar: drie jaar bij een man en vijf jaar bij een vrouw, vertelt dermatoloog Sam Benolien aan Marie Claire. Een gemiddeld haar groeit 1 millimeter om de drie dagen en blondines hebben dan weer de meeste haren op hun hoofd. Mannen verliezen sneller hun haar omdat zij meer testosteron in hun lichaam hebben. Als vrouw kan je bijvoorbeeld veel sojaproducten eten die naar het schijnt de haargroei stimuleren en testosteron tegengaan, maar let op want het is nog niet 100 procent bewezen of soja wel zo goed is voor de gezondheid.

A Healthylife.nl geeft enkele tips om haaruitval tegen te gaan:

Vitaminen: Plotse haaruitval heeft vaak te maken met vitaminetekort en om de schade te beperken neem je best multivitaminen of vitaminen A, B en ijzer en magnesiumsupplementen.

Haarlotion: Een goede haarlotion van bijvoorbeeld Weleda of Dr. Hauschka verstevigt het haar en voorkomt schilfering en haaruitval. Agressieve en chemische shampoos kan je ook best vermijden en kies eerder voor een milde, natuurlijke shampoo.

Sporten: Om de stress van je af te schudden weliswaar, want stress is nefast voor haaruitval. En daarna een goede nachtrust want ook slaaptekort kan tot haaruitval leiden.

Laat je haren los: Te vaak je haren strak bijeenbinden is niet goed want zo kunnen de haren afbreken. Ga ook altijd met je haren los slapen en nooit in een paardenstaart of dot.

Masseer je hoofd: Geef jezelf een goede hoofdmassage onder de douche, zo krijgt je hoofdhuid weer een goede doorbloeding. Breng de conditioner op je haarpunten aan in plaats van op de wortels en spoel altijd heel goed alle shampoo en conditioner uit zodat er zeker geen zeepresten overblijven die het haar kunnen beschadigen. In plaats van conditioner kan je ook een haarspray gebruiken tegen gespleten punten en om het haar makkelijker te doorkammen zonder het te beschadigen.

Geen extensions: Kijk maar naar supermodel Naomi Campell, de extensions trokken haar haar uit en hebben ervoor gezorgd dat ze voor de rest van haar leven kale plekken heeft.

Gezonde voeding: Alcohol, cafeïne, suiker en nicotine stimuleren de aanmaak van testosteron en zijn slecht voor de vitamines in je lichaam. Diëten kan ook een slecht effect hebben want voor mooi haar heb je minstens 1000 calorieën per dag nodig.

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content