Regisseur en parfumexpert Lieven Debrauwer over de wondere wereld van parfum

Wij spraken de charmante geurenkenner in het parfumwalhalla Sens d’Or in Gent.

‘Pauline & Paulette’-cineast Lieven Debrauwer hing zijn camera aan de wilgen en verdiepte zich in de wereld van parfum, theater en cabaret. Wij spraken de charmante geurenkenner in het parfumwalhalla Sens d’Or in Gent.

Lieven Debrauwer stelt zijn getrainde neus en uitgebreide kennis over parfums ter onzer beschikking. Ontdek hieronder hoe je het best een parfum kiest, hoe je je flacons het best bewaard en hoe je een expert in geuren wordt.

Mensen kennen je als regisseur en theatermaker, maar je bent hiernaast ook een getrainde parfumkenner. Hoe ben je parfumexpert geworden?

Ik ben al sinds mijn achttiende actief bezig met parfum. Toen ik fotografie studeerde in Gent kreeg ik van mijn moeder en tante een flesje cologne. Het was een ware openbaring voor mij en toen het op was ben ik onmiddellijk een nieuw flacon gaan kopen. Ik hield ook het vorige flesje bij. Zo begon mijn verzameling. Inmiddels heb ik zo’n 500 flacons en 130 parfums in mijn bezit.

Ik trok naar Place Vendôme in Wevelgem, een haute parfumerie met courante en niche parfums. Hier leerde ik ongelooflijk veel bij. Toen de winkel de eerste Guerlainboetiek werd in Vlaanderen, ging ik mee naar Parijs en spitste ik mijn oren. Hierdoor kon ik heel wat info vergaren over parfums. Er is zoveel foutieve info te vinden op het internet. Daarom trek ik er vaak op uit en stel ik mijn vragen rechtstreeks aan de bron. Parfumhuizen bieden soms workshops aan waardoor je heel wat boeiende dingen te weten kan komen over hun geschiedenis en geuren.

Sinds vorig jaar stel ik mijn verzameling open voor publiek. Ik geef nieuwsgierigen ook een presentatie en wijd hen in in de boeiende wereld van parfum. Omdat er niet zo heel veel mensen binnen kunnen bij mij thuis, geef ik ook presentaties op verplaatsing. Zo kwam ik in contact met Niek van Sens d’Or. Hij woonde mijn lezingen bij en nu hij consulent is bij Sens d’Or gaan we samenwerken. Ik zal binnenkort beginnen met avonden en boudoirs in de winkel om mensen te informeren en adviseren.

Hoe kies je een geur die bij je past?

Ik maak altijd de vergelijking met een kleerkast, waarin je outfits hebt hangen voor verschillende gelegenheden en gemoedstoestanden. Dat geldt ook voor parfums. Het ultieme parfum zal je naar alle waarschijnlijkheid niet vinden, net zoals de ultieme outfit ook niet bestaat. Ik raad aan om af te gaan op je neus en te vertrouwen in je reukorgaan. Koop daarom ook nooit een parfum voor iemand anders. Het kiezen van een parfum is immers een persoonlijke aangelegenheid.

De drie stappen die je moet doorlopen zijn de volgende:

1. Test het parfum naar keuze op papier. Gooi het papiertje weg wanneer je het niet lekker vindt ruiken.

2. Als de geur je wel aanstaat, verstuif je het vervolgens op de huid. Parfums reageren immers bij iedereen anders omdat de zuurtegraad van onze huid verschilt. Door deze chemische reactie kan een parfum anders geuren op de huid dan op een papiertje.

3. Wacht een half uur en ruik dan nog eens. Een parfum geurt anders in het begin van de verstuiving dan na enkele uren. Om te achterhalen of je echt fan bent van een parfum, kan je het dus best even gedragen hebben alvorens een beslissing te nemen.

Als je verschillende geuren na elkaar wil testen, kan je je neus neutraliseren door aan koffiebonen te ruiken. Zo reset je je neus en kan je beter beslissen welk parfum bij je past.

Geloof je in parfumtrends?

Het is een handige manier voor de markt om parfums te verkopen. Moeilijke beslissers of mensen die geen eigen mening hebben over geuren zijn hier mee geholpen. Uiteraard geloof ik ook in de kracht van klassiekers. Parfums van soms wel honderd jaar oud blijven nog steeds populair omdat ze een succesformule hebben. Anderzijds vind ik ook dat we ons niet aan labels en onderverdelingen moeten houden. Volgens mij kunnen vrouwen en mannen perfect geuren voor de andere sekse dragen. Wist je dat Charlie Chaplin en Sean Connery zworen bij vrouwenparfums? Als zij dat mogen, mogen wij dat ook.

Verstuiven we parfum het best op de huid of, zoals Karl Lagerfeld adviseert, op stof en papier?

Voor mij kunnen beide methodes. Ik heb bijvoorbeeld parfums in de kast staan die ik nooit zelf draag, maar wel verstuif in mijn huis. Andere geuren verstuif ik dan weer zowel op mijn huid als op mijn kleren. Zo kan je geurlagen leggen en heel de dag genieten van je parfum.

Ik begin al in de douche met mijn douchegel in dezelfde geur als het parfum. Daarna smeer ik me in met een bijhorende bodylotion. Vervolgens is de huid aan de beurt en spray ik op de pols, achter de oren, in knie- en armholtes, op mijn sleutelbeen en in mijn navel. Dit zijn de warmste plekjes van je lichaam. Daarna geef ik mijn kleding een verstuifbeurt. Door parfum op je sjaal te spuiten, kan je ook zelf genieten van je parfum. Voor vrouwen is de zoom van de rok ook een goede plek om parfum te verstuiven. Wanneer je wandelt, komt er subtiel een vleugje parfum vrij. Zoals in de Belle Epoque is een zakdoek ook nu nog een geliefde plaats om parfum te sprayen.

Hoe bewaren we parfum het best?

Licht, lucht en warmte zijn de grootste vijanden van parfum. Slechte plaatsen om een parfum te bewaren zijn dus vensterbanken, badkamers en plekjes boven een verwarming. De hoeveelheid lucht in een flacon is afhankelijk van de hoeveelheid parfum in het flesje. Mensen willen hun parfum vaak zo lang mogelijk bewaren en zijn erg zuinig met hun geurtje. Dat is niet slim, want het parfum zal slecht worden na verloop van tijd omdat er lucht aankan. Een trucje om een parfum toch langer te bewaren, is om het over te gieten in een kleinere verstuiver. Ook helpt het om parfums in de koelkast te bewaren. Zo blijven ze lekker fris. Ik heb zelf een minibar aangeschaft om mijn favoriete parfums in op te bergen.

Lotte Philipsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content