Ontdek het onderhuidse apparaat dat hongergevoel blokkeert

03/02/15 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:59

Het Amerikaanse bedrijf EnteroMedics ontwikkelde een soort pacemaker voor je maag die via elektronische pulsaties het hongergevoel moet blokkeren.

We weten allemaal dat de grootste dreiging niet gevormd wordt door gijzelnemers en gevaarlijke zotten, maar door goestingskes. In de Verenigde Staten -waar anders- nam men deze theorie echter een paar stapjes verder.

Enter 'EnteroMedics', het bedrijf dat sinds kort de toestemming heeft gekregen om hun VBLOC Maestro Rechargable System onder het Amerikaanse publiek te verspreiden. Neen, dit is geen betaalkaart die zichzelf weer aanzuivert (hallo million dollar idea!) maar een soort pacemaker voor je maag.

De mannen en vrouwen van EnteroMedics zijn er immers van overtuigd dat het grote obesitasprobleem van de Amerikaanse bevolking niet ligt aan het feit dat er meer fastfoodrestaurants dan parkeerplaatsen te vinden zijn, maar wel verbonden is aan "de (Amerikaanse) neiging om te overeten". Gezien "een grote cola" gemakkelijk een hele school tonijn zou kunnen huisvesten is dat misschien geen misvatting, al lijkt het afschaffen van aanmoedigende concepten als Supersize toch een minder radicale ingreep.

Minder radicaal is voor watjes, moet het thuisland van Chuck Norris gedacht hebben, want de US Food and Drug Administration gaf de VBLOC Maestro Rechargable System groen licht. De sensoren van dit apparaat worden onder de huid tegen je maag geplaatst en geven elektronische pulsaties die hongersignalen blokkeren en een verzadigingsgevoel uitsturen. Want maagverkleiningen zijn zo 2012, blijkbaar.

Ontdek het onderhuidse apparaat dat hongergevoel blokkeert

© EnteroMedics

Voor u "WISHLISTED!" krijst, nog even dit: hoewel de technologie al op punt staat blijkt dat niet al te veel mensen zich laten leiden door deze signalen. De testpersonen die een VBLOC Maestro hadden laten plaatsen verloren slechts 8,7 procent meer gewicht dan zij met een placebo.

Bovendien is er nog niks bekend over de effecten op lange termijn, al zou het bedrijf bijzonder hoopvol mogen zijn dat mensen hun appetijt (en dus overtollige kilo's) vlot zullen verliezen. Tijdens testen werden immers bijwerkingen als misselijkheid, pijn, brandend maagzuur, slikproblemen, chronisch boeren en steken in de borststreek genoteerd. Do you want fries with that?

Lees meer over:

Onze partners