Nieuwe cosmetische procedure kan ogen permanent van kleur doen veranderen

© thinkstock

Dat er een markt is voor zij die graag een andere kleur iris hebben, bewijzen kleurlenzen, maar binnenkort kan je misschien je bruine ogen permanent blauw laten laseren.

Gregg Homer heeft een behandeling uitgedacht waarmee het mogelijk is om bruine ogen permanent blauw te maken. Hij kreeg het idee nadat hij bij de dermatoloog enkele pigmentvlekken liet weglaseren. De bioloog, die wist dat er achter iedere bruine iris een blauw exemplaar schuilgaat, vroeg zich af wat er zou gebeuren als hij een gelijkaardige laser op de ogen zou gebruiken

Vandaag, twintig jaar later, zit Homers uitvinding in een zoveelste testfase. Hij wil -begrijpelijk- driehonderd procent zeker zijn eer hij zijn laser loslaat op het grote publiek, maar in Costa Rica wordt de uitvinding al volop uitgeprobeerd.

Veilig en zonder neveneffecten

“We hebben gemerkt dat het mogelijk is”, aldus Homer aan Discovery News. “De frequentie van de groene laser is zodanig dat deze recht door het hoornvlies gaat en enkel geabsorbeerd wordt door donkere kleuren.” Zij die het bruine laagje van hun iris willen laten weglaseren hebben met 1 sessie genoeg, al is de verandering niet onmiddellijk: omdat de laser in een lage stand staat, zal het blauw pas na enkele weken zichtbaar worden.

De uitvinder noemt de behandeling veilig en voorlopig zijn er ook geen neveneffecten te merken bij de 37 mensen die al één oog hebben laten behandelen als test, al is nog onduidelijk wat voor bijwerkingen er kunnen optreden op lange termijn. Opthalmologen vrezen vooral voor glaucoom, al is dat een zorg die Homer wegwuift.

Risico laag

Glaucoom kan veroorzaakt worden door een blokkade van pigmentfragmenten achteraan de iris, maar, zegt Homer, zijn behandeling verwijdert pigment vooraan de iris. Bovendien breekt de laser het pigment in zodanig kleine partikels dat het risico voor glaucoom laag is, verklaart de bioloog aan Discovery.

Voorlopig kan Homer nog niet inschatten wanneer zijn laser de intrede zal doen in Amerika, maar hij wil de procedure zo snel mogelijk in andere landen testen. Wij suggereren alvast Duitsland, anno 1935.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content