#makeuphasnogender: de mogelijke mismatch tussen mannen en make-up

© iStock

“Voor zover ik weet staat er op mijn blusher geen geslacht” Een mannelijke blogger schrijft een beklijvende blogpost over de relatie tussen mannen en make-up, en gegenderde producten in het algemeen. Het lezen waard.

Een aantal weken geleden stond ik in de M.A.C. Pro Store in Antwerpen, per uitzondering niet voor mezelf, maar voor mijn vriend. Een aantal maanden geleden vonden enkele agressieve dronkaards het nodig om zijn gezicht met een stukgemept glas te bewerken omdat hij lachte om een grapje van een kameraad (en niet om hun malende cokekaken)

Resultaat: littekens in zijn gezicht die op warme dagen rood kunnen worden en waar vreemden/klanten zich dan wel eens vragen over kunnen stellen. Of ze daar niets voor hadden, bij M.A.C. De make-up artist haalde prompt de face and body foundation boven en stelde voor om op dagen dat het extra rood zag nog een concealer te gebruiken. Nog voor de behulpzame jongeman kon uitleggen hoe hij al deze producten best kon aanbrengen, stond mijn vriend al met een been uit de shop. “Ik wil mij wel niet gaan shmìnken hé!”

Mannen en make-up, het blijft een moeilijke relatie, eentje die Joppe De Campeneere wonderwel beschrijft op zijn blog Start To Fashion. Joppe is zelf een make-up fan, een passie die begonnen is toen hij voor zijn blog modellen begon te fotograferen en zelf experimenteerde met de producten.

#makeuphasnogender: de mogelijke mismatch tussen mannen en make-up
© StartToFashion

“Het duurde niet lang voor ik zelf make-up begon te gebruiken. Concealer, lippenbalsem, een beetje highlighter: de producten die niet opvallen”, schrijft De Campeneere. “Want dat was me altijd geleerd: mannen dragen geen make-up, en als ze dat al doen, mag het absoluut niet te zien zijn.”

Nochtans, zo vertelt de blogger, komen steeds meer make-upmerken met speciale producten “for men” op de proppen. Straffer: die producten zijn exact hetzelfde als de producten voor vrouwen, maar komen in een stoerdere packaging. Omdat mannen bang zijn om “te vrouwelijk over te komen”. Nochtans zijn zowel mannen als vrouwen met hun uiterlijk bezig, ergeren zowel mannen als vrouwen zich aan een knalrode pukkel of de wallen onder hun ogen en zien ze die graag verdwijnen.

Maar volgens De Campeneere gaat het niet alleen over zogenaamde ‘natuurlijke’ maquillage. “Als jij houdt van extravagante make-up, dan moet je daar vooral voor gaan, of je nu mannelijk of vrouwelijk bent.”

De Campeneere kreeg zelf al heel wat commentaar, zelfs van mensen die hij als goede vrienden beschouwt. Hij beschrijft een incident waarbij vriendinnen hem vertelden dat ze zijn gekleurde lippenbalsem “te gay” vonden. Belachelijk, fulmineert de bijna-achttienjarige. “Ja ik ben gay en ja ik hou van make-up, maar die twee zijn niet verbonden. Als ik op een dag zin heb om winged eyeliner te dragen dan heeft dat niets te maken met mijn geaardheid.”

De Campeneere sluit zijn blogpost (die je absoluut moet lezen) af met wat zijn grootvader zei toen hij zijn kleinzoon voor het eerst met nagellak zag :”Ik zou het niet willen dragen, maar dat wil niet zeggen dat ik anderen moet verbieden om het wel te doen”. Opa van het jaar!

Joppe wil graag de conversatie aangaan onder de hashtag #makeuphasnogender

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content