Liever niet lief: het stoere gezicht van de nieuwe make-up

© Foto's: Maybelline, M.A.C. en Imaxtree

Who run the world? Girls! Niet alleen de kleren die op de catwalk worden geshowd, ook de make-uplooks zijn bedacht voor sterke vrouwen. “De moderne vrouw gebruikt make-up om te tonen dat ze de touwtjes in handen heeft. Ze is loud and proud“, aldus make-upartieste Val Garland. Wij spotten dit seizoen deze girl gangs.

Trend 1: DE PARADIJSVOGELS

Suikerspinroze, Klein-blauw, gifgroen, Fanta-oranje … Felle kleuren maken dit seizoen een statement en trekken alle aandacht naar je blik (of mond). Scherp afgelijnd of licht vervaagd kan allebei, monochroom heeft een voorsprong op multicolor. Versus ging voor een superheldinmaskereffect met een blauwe cateye, bij Mulberry werden ogen met Kermit-groen omlijnd en Pucci koos voor groene, oranje, paarse en blauwe spinnenpootwimpers. Regenboogogen vond je bij Oscar de la Renta, Emilio de la Morena en House of Holland, een zonsondergangeffect bij John Galliano. Allemaal wat te fel voor je? Marco de Vincenzo hield het subtiel met een blauwe ombré-eyeliner. De teint is perfect nude, net als de lippen, hoewel Anna Sui een donkerblauw oog met bordeaux lippen combineerde.

Als een pro. Bij een felle, effen kleur is het nog belangrijker dat die perfect blijft zitten. Het geheim zit hem in een goede basis, weet Gigi Bowmer, make-upartiest voor Estée Lauder. ‘Zet een langhoudende concealer op je ooglid en doe er gezichtspoeder overheen. Daarover breng je je oogschaduw vochtig aan: de kleur wordt intenser en blijft nog langer zitten.’

Trend 2: DE PARTY GIRLS

Liever niet lief: het stoere gezicht van de nieuwe make-up
© Foto’s: Maybelline, M.A.C. en Imaxtree

‘Vuile’ oogmake-up, alsof je net een stevig nachtje hebt doorgefeest, zorgt deze herfst voor een grungy of rock-‘n-roll, zij het glamoureuze toets. Denk aan Kate Moss in de vroege uurtjes anno 1999. Alexander Wang en Diesel hielden het bij klassieke zwarte kohl rond het oog als vervaagde knipoog naar de nineties. Chloé gaf een moderne toets aan de sixties cateye. Bij Marni werden wimpers stevig samengeklit en bij Elie Saab verdwaalde glitter in een zachte smoky. De rode draad: het hoeft niet perfect (liever niet zelfs) en je mag niet vergeten je onderste wimperlijn aan te zetten. (En te vervagen voor dat doorleefde effect.)

Als een pro. Voor een moderne smoky heb je vijf minuten en twee producten nodig. ‘Breng heel veel oogpotlood aan op je oogleden, dat hoeft niet precies te zijn’, vertelt Linda Cantello, internationale make-upartiest bij Giorgio Armani. ‘Doe daar een vloeibare highlighter als Fluid Sheer in 2 van Giorgio Armani over en blend. Teken nu een streepje in je wimpers met je oogpotlood, vervaag, en klaar.’

Trend 3: DE MINIMALISTEN

Liever niet lief: het stoere gezicht van de nieuwe make-up
© Foto’s: Maybelline, M.A.C. en Imaxtree

Hoewel er op Instagram nog stevig wordt gecontourd en gehighlight, mag het op de catwalk allemaal wat minder en een stuk natuurlijker. De nieuwe nude is transparant met enkele highlights (waarvoor vaak gloss werd gebruikt) en een vleugje zachte blush. Dat zorgt voor een ik-heb- net-een-stevige-herfstwandeling-gemaakt-effect zoals bij Akris en Blumarine. Nude betekent deze herfst evenwel niet kleurloos: zachte perzik- en roze tinten en gebruinde huidskleuren lijken als een gezonde gloed uit wangen, lippen en oogleden te komen. Wenkbrauwen zijn zacht aangezet en behouden hun natuurlijke vorm. Op je lippen zit een vleugje (getinte) lipbalsem.

Als een pro. Alles begint met een schone, goed gehydrateerde huid als basis, adviseert make-upartiest Jenna Menard, favoriet bij celebs. ‘Op een gevoede huid smeren make-upproducten makkelijker uit. Anders zuigen de droge plekjes op je huid je foundation op en kan je niet meer blenden. Breng foundation eerst aan waar nodig – rode wangen, puistjes, donkere kringen… – en blend naar buiten toe. Heb je ergens meer dekking nodig, breng daar dan nog een laagje concealer aan.’

Trend 4: DE BORDEAUX BAND

Liever niet lief: het stoere gezicht van de nieuwe make-up
© Foto’s: Maybelline, M.A.C. en Imaxtree

Rode lippen in de herfst even voorspelbaar als de gevallen bladeren in het park? Klopt, maar het zit hem in de details. De kleur dook op in al zijn variatianten, van fel oranjerood tot femme fatale rouge noir. De herfstlip is blurred, alsof je net braambessen gegeten hebt, à la Temperley en Giambattista Valli. Of ombré: check de oranje bovenlip en rode onderlip bij Jason Wu en de zachte ombré met gothic toets van La Perla.

En de favoriete lipkleur verrast ook op ogen. De grafische cateye bij Versus, de glamoureuze smoky eye bij Alberta Ferretti en de liner bij Desigual, Chalayan en Byblos bewijzen dat rode oogmake-up je er niet per se doet uitzien als een ziek konijn. Enige voorzichtigheid is wel geboden. ‘Rood staat wat mij betreft het mooist bij vrouwen met donkere wenkbrauwen en haar, eerder dan bij een lichte huid en dito lokken’, vindt Julien Rol, de Europese make-upartiest van Make Up Forever.

Als een pro. ‘Rode oogmake-up vraagt om een onberispelijke teint. Concealer is een must’, aldus Rol. ‘Breng rode oogschaduw aan op het bewegende ooglid en blend met een iets donkerdere tint als bordeaux in de buitenste ooghoek. Zo krijg je een rokerig effect en geen monokleur rood, wat bizar kan staan.’

Trend 5: METALLICA

Liever niet lief: het stoere gezicht van de nieuwe make-up
© Foto’s: Maybelline, M.A.C. en Imaxtree

Een metallic blik doet de nazomer net dat tikje langer duren. ‘Goud, brons en metallic bruin staan in en na de zomer erg mooi op een gebruinde huid. Ze doen bovendien de kleur van je ogen mooi uitkomen’, vertelt Philippe Meysmans, make-upartiest voor L’Oréal Paris. Balmain en Michael Halpern stopten brons en goud in een zwarte smoky, Mabille hield het bij een gouden veeg. Maar metallic kan ook kleurrijk: check de paars-gouden ogen bij The Blonds.

Mag het wat meer zijn? Onder invloed van de metallic lipliefde van social influencers brengen verschillende make-upmerken deze herfst metallic lipsticks uit.

Als een pro. Een metallic blik is draagbaarder dan je denkt. ‘Als je huids- of aardetinten of donkere kleuren kiest, valt het niet zo op dat je metallic draagt’, vertelt Ines Borgonjon, Senior Make-Up Artist bij M.A.C. ‘Breng je metallic oogschaduw met een borstel met losse haartjes aan: zo krijg je een zacht waasje kleur. Je mag ze zelfs vervagen tot aan de wenkbrauw voor een heel modern effect. Een kleur die enkele tinten donkerder is dan je huid geeft een mooi schaduweffect. Of breng je oogschaduw met een eyelinerpenseel volledig rond het oog aan, zodat je een mooie glans door je wimpers krijgt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content