Kan kinderbloed ouderdomskwaaltjes bestrijden?

19/10/12 om 14:12 - Bijgewerkt om 14:12

Bron: Knack Weekend

Wetenschappers hebben vastgesteld dat wanneer oude muizen het bloed van jonge muizen geïnjecteerd kregen, ze minder last hadden van ouderdomskwaaltjes. Het experiment moet nog toegepast worden op mensen, maar de wetenschap ziet alvast "mogelijkheden". Welkom in The Rocky Horror Show en jawel, u bent nog steeds wakker.

Kan kinderbloed ouderdomskwaaltjes bestrijden?

© thinkstock

Wijlen Kim Jong-Il zou zichzelf regelmatig geïnjecteerd hebben met het bloed van jonge maagdjes om het ouderdomsproces tegen te gaan. The Guardian schrijft nu dat de Noord-Koreaanse dictator het wel eens bij het rechte eind zou kunnen gehad hebben op dat vlak. Wetenschappelijke experimenten, uitgevoerd door Saul Villeda van de gerenommeerde Stanford Universiteit, hebben immers aangetoond dat het mogelijk is om de hersenen van oude muizen een oppepper te geven met het bloed van hun piep(sorry)-jonge soortgenootjes.

Zo zagen Villeda en zijn team dat de oudere muizen meer stamcellen en verbindingen tussen verschillende hersencellen begonnen aan te maken nadat ze "jong bloed" geïnjecteerd hadden gekregen. Het omgekeerde was jammer genoeg ook waar: de jonge muizen wiens bloed gemixt werd met dat van de oudere dieren maakten minder snel verbindingen in hun hersenen en verouderden aanzienlijk sneller dan hun leeftijdsgenootjes.

De uitslagen van het experiment maken wetenschappers alvast enorm enthousiast. Ze hopen om via deze weg ouderdomskwaaltjes en ziektes als Alzheimer voorgoed het hoofd te bieden.

Eer u zich massaal met uw trechter naar het dichtstbijzijnde skatepark begeeft en Bram Stoker postuum een Nobelprijs toekent moet u weten dat de testen op mensen -los van dat aan-af relatietje van Bella en Edward- nog niet begonnen zijn. Wie echter zeker wil zijn neemt in het vervolg enkel nog bloedtransfusies uit het kinderziekenhuis aan. Op uw gezondheid! (KS)

Onze partners