Japans naaktrestaurant wil klanten met overgewicht bannen

© iStock

Volgende maand opent The Amrita de deuren in Tokio, een restaurant waar bezoekers uit de kleren mogen, maar enkel als ze aan bepaalde standaarden voldoen.

Nieuw is het concept van nude dining niet. In Londen en Melbourne deden gelijkaardige restaurants al de deuren open, en tickets voor de Japanse tegenhanger The Amrita vliegen over de digitale toonbank. De duurste tickets, waarbij je naast een maaltijd ook op een live-act getrakteerd zal worden, kosten 80000 yen (of zo’n 665 euro) en zijn al uitverkocht, en voor een maaltijd zonder show betaal je 14000 yen (of 116 euro).

Naast hoge inkomprijzen kom je The Amrita ook niet binnen als je ouder dan 60 of jonger dan 18 bent Ć©n moet je zorgen dat je op voorhand niet te veel gegeten hebt. Het restaurant zal bezoekers immers opmeten en wegen voor ze het restaurant willen betreden, en mensen met overgewicht zullen geweerd worden. De website van het restaurant waarschuwt geĆÆnteresseerde klanten dat reservatiekosten niet terugbetaald worden wanneer je wordt geweigerd omdat je “meer dan 15 kg boven het normale gewicht voor je lengte” weegt.

Hoewel zoiets in Europa niet door de beugel zou kunnen is het in Japan niet vreemd om geobsedeerd te zijn door slanke lichamen. Zodanig geobsedeerd zelfs dat het Japanse staatsapparaat er alles aan doet om het gewicht en de buikomtrek van zijn bevolking binnen de opgelegde perken te houden. ‘Metabo’ is de overkoepelende term waaronder Japanners hart- en vaatziekten en diabetes categoriseren; gezondheidsproblemen die vaak gelinkt worden aan overgewicht en volgens de overheid de Japanse ziekenkas leegzuigen.

Oh oh metabo

Om het aantal zieken binnen de sterk vergrijzende Japanse gemeenschap in te perken worden bedrijven sinds 2008 verplicht hun werknemers ouder dan veertig de lintmeter rond te binden. Wie als vrouw een omtrek van meer dan 90 centimeter heeft, moet van de overheid een diĆ«tiste spreken. (Mannen “mogen” bovendien slechts een omtrek van 86 centimeter hebben.) Slagen deze “metabos” er na enkele maanden niet in de ongewenste centimeters kwijt te spelen, dan mogen hun werkgevers het gelag betalen.

Artsen reageerden destijds met gemengde gevoelens op deze gezondheidsmaatregel. “Voor mannen is het geen slecht idee, aangezien hun gemiddelde gewicht de laatste jaren gestegen is, maar voor vrouwen zendt dit echt de foute signalen”, stond in 2010 te lezen in de Washington Post. “Waar mannen dikker worden door de intrede van (Amerikaanse) fastfood, schijnen Japanse vrouwen enkel maar dunner te worden, en dat is alarmerend.”

“Van nature dun”?

Volgens cijfers van het Japanse Ministerie van Volksgezondheid flirtte het gemiddelde gewicht van een volwassen Japanse vrouw in 2013 met de 50 kilogram. Minder dan 20% van de Japanse vrouwen krijgt de stempel ‘overgewicht’ van haar huisarts en slechts 3,2% van hen mogen medisch gezien “obees” genoemd worden. Hiermee heeft Japan de dunste bevolking van alle geĆÆndustrialiseerde landen en dat is niet toevallig.

De wijdverspreide valse overtuiging dat alle Aziatische vrouwen geboren worden met een dun frame duwt steeds meer meisjes richting eetstoornis omdat ze proberen te voldoen aan het beeld dat de wereld van hen heeft.

Lees hier meer over de obsessie van Japan met slanke lichamen, en hoe een simpele modetrend daar verandering in brengt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content