Interview met Jane Iredale: koningin van de minerale make-up

Het is moeilijk om op Jane Iredale een leeftijd te plakken. Ze straalt een soort leeftijdloze schoonheid uit, die je niet alleen met make-up kunt bereiken. Knack Weekend ontmoette haar tijdens haar Europese tournee.


U hebt niet het standaardparcours afgelegd van de visagiste die een eigen merk lanceert? Jane Iredale: “Ik ben van Groot-BrittanniĆ« naar de Verenigde Staten verhuisd om als ‘casting director assistent’ voor een Amerikaans reclamebureau te werken. Ik moest er modellen en acteurs voor reclamespotjes zoeken en ontmoette zo sterren als Meryl Streep, Cybill Shepherd en Lauren Hutton. Ik zag hoe moeilijk die vrouwen het hadden om hun huid mooi te houden met al die make-up. Na een burn-out besloot ik voor mezelf om het over een andere boeg te gooien: ik wilde make-up maken die goed is voor de huid. Ik ging op zoek naar een geĆÆnteresseerde chemicus, maar stelde vast dat de meeste scheikundigen mannen waren Ć©n conservatief.”

“Uiteindelijk vond ik twee vrouwen die er wel in geloofden: een ‘formulator’ en een chemica. We vertrokken van traditionele make-upproducten en haalden eruit wat slecht is voor de huid. Onze eerste producten waren losse pigmentpoeders.”

Was het een instantsucces?
Iredale: “In het begin was het niet evident. Die producten hebben uitleg nodig en ik wou ze niet zonder meer in een natuurwinkel plaatsen. Nadat ze ontdekt werden door een plastisch chirurg, ging de bal aan het rollen. Hij gaf de poeders mee aan patiĆ«nten na een laserbehandeling, om roodheden te camoufleren en om te beschermen tegen uv-stralen.”

“Ook de opkomst van high-definition-tv heeft geholpen: plots werd de gangbare, cakeachtige make-up zichtbaar op het scherm en gingen de visagisten op zoek naar een dekkende make-up die er natuurlijk uitzag. Ons gamma evolueerde naargelang van de behoeften van onze klanten.”

Wat is uw favoriete product? Iredale: “De ‘Magic Mitt’, een doekje uit microvezel om je gelaat te reinigen. Het verwijdert zelfs waterproof make-up. Het is sterieler dan gewassen stof en een zeer zachte manier van reinigen omdat je geen product hoeft te gebruiken. Mensen die lijden aan acne, gebruiken vaak te agressieve producten, waardoor de beschermlaag van de huid aangetast wordt en ze nog meer problemen krijgen.”

Minerale make-up is een heuse trend geworden, waar veel merken op springen. Hoe kun je ‘echte’ minerale make-up onderscheiden van fake? Iredale: “Minerale make-up bevat altijd een uv-bescherming. De producten mogen ook geen talk, nylon of maismeel bevatten, want die stoffen zijn niet huidvriendelijk. De meeste lipsticks bevatten petroleumderivaten, wat de lippen uitdroogt, en sterke pigmenten om lang te houden. Als je dagelijks lipstick draagt, heb je na een jaar een volledige tube binnen! Daarom kiezen wij voor pigmenten uit fruit. We hebben zelfs de bijenwas uit onze lipsticks gehaald, om ze geschikt te maken voor veganisten. Verder gebruiken we ook geen parabenen. Niet omdat ik geloof dat ze niet goed zijn _ het FDA heeft ze veilig bevonden _, maar omdat er voldoende alternatieven bestaan.”

Waarom zit er geen nagellak in uw gamma? Iredale: “Nagellak op waterbasis is geen optie, omdat hij moeilijk te verwijderen is. Ik wil alleen milieuvriendelijke producten die ook praktisch zijn. “

Wat is de meest gemaakte make-upfout? Iredale: “Te veel van een product gebruiken. Als je je bijvoorbeeld aan ‘contouring’ waagt, dan moet je de highlights en schaduwen wel voldoende vervagen!”

Wat is het efficiĆ«ntste antiverouderingsproduct? Iredale: “Haarverf. De juiste kleur haalt er zo tien jaar af! En uiteraard minerale make-up. Mineralen creĆ«ren een ‘soft focus’-effect dat licht weerspiegelt. In tegenstelling tot talk, die licht absorbeert.”

Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content