Hoe je baard te verzorgen in 8 stappen

12/05/15 om 17:09 - Bijgewerkt om 17:15

"Gadver baarden zitten vol met poep" zo klonk het vorige week op het internet. Gretig deelde iedereen de schokkende berichten en het was voor vele wéér een aanleiding om aan mensen met een baard te vragen: "Gaat je baard er nu eens af, dat is toch super vies". Maar goed, over hoe vervelend die vraag kan zijn willen we niet nog een keer beginnen. Ook klopt wat er in het 'onderzoek' gezegd wordt niet helemaal. Desalniettemin is het zeker niet onbelangrijk om je baard te verzorgen en te wassen, dat doe je toch met je hele lichaam?

Hoe je baard te verzorgen in 8 stappen

© iStock

Even voor de duidelijkheid, het onderzoek waardoor de poepbaard gekte begonnen is helemaal niet écht een onderzoek is. De baardmonsters werden genomen door een tv presentator en ook maar van een handvol aan baarden, niet echt heel wetenschappelijk dus. Het is natuurlijk ook niet echt poep, maar een aantal bacteriën die ook in poep kunnen zitten. Andere artikelen leren ons dat er veel meer dingen zijn die viezer zijn dan en toiletbril, dus maak je niet zo druk om die baarden maar meer om je tandenborstel bijvoorbeeld. Het verzorgen van een baard is erg belangrijk, dus voor de mannen die het nog niet wisten hier wat tips. Voor de niet bebaarde mensen is het een bewijs of een hulpmiddel voor schone baarden in je omgeving.

Prospector Co, (30,00 euro)

Prospector Co, (30,00 euro) © .

Baardolie

Baardolie is echt een wondermiddel. Ten eerste voel je je extra mannelijk als je het gebruikt, het ruikt heerlijk en je baard ziet er meteen een stuk gezonder uit. De voedingstoffen in de olie zorgen dat de baardharen maar ook de onderliggende huid gezond blijft, het voorkomt schilfers, de baardharen zijn minder stug en ze glazen mooi. Ook helpt het om die paar opstandige baardharen wél in model te krijgen. /Para

Het gebruik van de olie is ook erg eenvoudig. Je druppelt enkele druppels in je handpalm om deze vervolgens goed door je baard en de onderliggende huid te masseren

Damn Good Soap Company, (19,95 euro)

Damn Good Soap Company, (19,95 euro) © .

Baardbalsem

De baardbalsem is eigenlijk vergelijkbaar met de baardolie, net iets sterker maar iets minder verzorgend voor de huid. Waar de baardolie voornamelijk goed is voor de verzorging van de baardharen en de huid is de baardbalsem voornamelijk gericht op het vormen van de baard. Ook een baardbalsem ruikt vaak erg lekker en in combinatie met een baardolie is je baard een heerlijke geurende oase. Ook hiervan krijgen de haren trouwens een mooie glans.

Baardbalsem breng je aan door een kleine hoeveelheid balsem te laten smelten tussen je vingers. Vervolgens wrijf je de gesmolten balsem door je baard en breng je hem in het gewenste model. Ideaal voor een bad-beard-day! Geloof me, die bestaan.

Damn Good Soap Company, (8,50 euro)

Damn Good Soap Company, (8,50 euro) © .

Baardkam

Het kammen van een baard is ook erg belangrijk. Als je je baard dagelijks even kamt kun je ervoor zorgen dat de haren in de juiste richting groeien. Natuurlijk kan je je gezichtsharen niet in iedere vorm of ieder model kammen, het zorgt er vooral voor dat er een lijn in je baard zit en dat je geen rare uitstekende stukken hebt. Het is dus ook belangrijk dat je al vanaf de beginfases van je baard begint met kammen. Ook is het belangrijk dat je een goede kam hebt, pak dus niet zomaar gewoon een plastic kam ergens uit een lade. Investeer in een goed houten kam, deze is steviger en daarmee kan goed door de soms stugge haren van je baard kammen

Captain Fawcett's, (12,50 euro)

Captain Fawcett's, (12,50 euro) © .

Snorrenwax

Een snorrenwax is eigenlijk alleen om te zorgen dat je trots kan pronken met die haren op je bovenlip. Het is een wax waarmee je kan zorgen dat je haren mooi opzij (en dus niet in je mond) gaan zitten, verder kan je afhankelijk van hoe gezegend je bent met de groei van je snorharen een mooie krulsnor maken of andere indrukwekkende constructies. Je hebt maar een beetje snorren wax nodig, ongeveer een nagelpunt. De snorren wax wrijf je warm en soepel tussen de toppen van je wijsvingers om vervolgens in je snor aan te brengen. Bij het modelleren kan je gebruik maken van een kam, dat gaat vaak wat makkelijker dan met je vingers. Maar het is vooral een kwestie van oefenen en probere

 Silver Liner, (24,03 euro)

Silver Liner, (24,03 euro) © .

Baard Shampoo

Voorgaande tips waren vooral bedoelt om te zorgen dat je baard en goed uitziet. Een goed begin is het halve werk, maar met al die geruchten is over poepbaarden is het extra belangrijk dat je baard ook echt schoon is. Daarom moet je hem naast netjes houden ook echt wassen. Voor je baard geldt eigenlijk hetzelfde voor je hoofdharen; soms met shampoo en niet iedere dag. Belangrijk is om te zorgen dat je een niet te agressieve shampoo gebruikt, dit is slecht voor je haren en je huid. Dat laatste geldt overigens ook gewoon voor je hoofdhaar. Je lichaam heeft natuurlijke oliën die je versterkt en ondersteund met een baardolie. Als je dan een te agressieve shampoo gebruikt dan was je al deze oliën weg en duurt het ook langer voordat de huid en de haren zich herstellen. Hierdoor krijg je een droge huid en droge en stugge haren.

Het gebruik van shampoo spreekt natuurlijk voor zich, hetzelfde als bij de haren óp je hoofd maar dan aan de onderkant

Silver Liner, (24,03 euro)

Silver Liner, (24,03 euro) © .

Baard conditioner/softner

Nadat je je haar hebt gewassen kan je gebruik maken van conditioner om de baardharen soepeler en zachter te maken. Hier bestaan ook speciale baardconditioners voor, deze werken net iets anders dan gewone conditioner. In een gewone conditioner worden vaak siliconen gebruikt, deze vormen een laagje om de haren heen waardoor deze afgesloten raken van alle verzorgende en voedende oliën vanuit de huid en de baardolie. Terwijl een baard dit wel nodig heeft. Een beard softner maakt de haren net zo zacht maar bevat geen siliconen, zo kan je je baard makkelijker gezond houden. Eerlijk is eerlijk, die speciale baard conditioners zijn vaak duur. Je kan ook een gewone conditioner gebruiken, we adviseren dan wel om hem minder vaak te gebruiken. Een alternatief is dan om op die dagen zonder conditioner na het douchen je baard extra goed te kammen en daarna een beetje extra baardolie goed in de baard en huid te wrijven.

Bijhouden

Naast het verzorgen van een baard is het ook belangrijk om hem bij te houden. Daarom is het slim om één of twee keer per week even voor de spiegel te gaan staan en de uitstekende haren af te knippen. Het is misschien slim om met jezelf af te spreken hoeveel knipjes je gaat doen, zo voorkom je dat je teveel afknipt. Een goed aantal om mee te beginnen is rond de 30. Hoe groter je baard wordt hoe meer knipjes je kan doen per keer. Er zal een punt komen dat je met deze knipjes niet meer heel je baard precies in model kan houden, dan kan je iemand anders vragen om die moeilijke hoeken van je baard even bij te werken. Een barbier is dan natuurlijke een hele goede optie, deze weet waar hij mee bezig is en het is een heerlijk ontspannende ervaring voor jou en je baard.

Whisker Dam, (17,80 euro)

Whisker Dam, (17,80 euro) © .

Extra tip: Een Whisker Dam.

Is het niet om de coole naam, dan is het wel omdat hij erg handig is. De whisker dam is een metalen stukje dat je op ieder glas kan monteren om er zo voor te zorgen dat welke drank je ook drink het niet in je snor komt. Zo voorkom je snorharen in je drinken, drinken in je snorharen en dat je net mooi verzorgde en gewaxte snor vol komt te zitten met vocht en zo niet meer mooi in model blijft zitten.

Genoeg tips voor een gezonde, schone en mooie baard. En niet alleen voor je baard is het fijn, ook voor jezelf. Het verzorgen van je baard zorgt voor een momentje rust en uiteindelijk voor meer zelfvertrouwen. We sluiten af met een vraag aan iedereen die vindt dat baarden vies zijn, is er überhaupt iets wat jullie zo goed verzorgen en wassen als wij onze baard?

Lees meer over:

WeekendInformation Services

Ambacht ontmoet technologie

Ambacht ontmoet technologie

Op het eerste gezicht is de Gear 3 een traditioneel Zwitsers horloge. Totdat je aan ...

Onze partners