Hoe gezond is uw dieet echt?

Vegetarisch, veganistisch, proteïnerijk…hoe gezond zijn al deze diëten nu eigenlijk?

Over het heil van een glutenvrij dieet hebben we het al eens gehad, maar hoe zit het met andere diëten en eetgewoonten? Zijn ze echt zo gezond als iedereen denkt en wat houden ze nu precies in? Wij zetten de voor-en nadelen van de meest populaire diëten op een rijtje.

Veganistisch

Wie leeft volgens een veganistisch dieet bant alle dierlijke producten uit zijn leven. Dat betekent geen vlees of vis maar ook geen zuivelproducten of eieren en zelfs wijn, suiker en bier zijn verboden.

Deze levenswijze doet vooral wonderen voor je hart en eigenlijk zo goed als alle andere organen. Met veel fruit, groenten, noten en tarwe krijg je de meeste voedingsstoffen binnen en ban je cholesterol en overgewicht. Het is echter wel mogelijk dat je te weinig vitamine B12 binnenkrijgt en het dieet is niet altijd even eenvoudig vol te houden op restaurant.

Vegetarisch

Wie veganistisch iets te zwaar vindt, kan overgaan naar een vegetarisch dieet waarbij enkel vlees, vis en gevogelte verboden is. Er zijn echter verschillende categorieën; zo zijn er vegetariërs die wel vis eten en vegetariërs die zuivel eten, maar geen eieren.

Net zoals bij veganisten bestaat een groot deel van de voeding uit groenten, fruit en noten. Omdat zuivel niet gemeden moet worden, is ook de kans op een tekort aan vitamine B12 kleiner.

Toch betekent vegetarisch – en hetzelfde geldt voor veganistisch – niet noodzakelijk gezond. Naast het risico op teveel koolhydraten, kan er ook een tekort aan ijzer en proteïnen optreden. Er wordt dan ook aangeraden om veel groene groenten, soja, cashewnoten, kaas, yoghurt, asperges en eieren te eten.

Rauw

Bij dit dieet mag niks gekookt worden boven 47 graden. In de praktijk komt dit dieet neer op rauwe groenten, fruit, zaden en noten. Dankzij de voedingsstoffen die toegelaten zijn, krijg je veel mineralen en vitaminen binnen.

Het nadeel van dit dieet is dat het – naast een mogelijk tekort aan ijzer – moeilijk vol te houden is in de wintermaanden. Je lichaam heeft dan extra weerstand nodig en zonder alle voedingsgroepen loop je risico ondervoed te geraken.

Macrobiotisch

Dit dieet betekent concreet dat je maaltijden vooral bestaan uit granen en groenten en laat absoluut geen ruimte voor verwerkt voedsel en dierlijke producten. Je moet bovendien ook alles goed kauwen voor je het doorslikt.

Toegegeven, als we Gwyneth Paltrow over het strand in bikini zien flaneren, is macrobiotisch het overwegen waard. Toch zijn de meeste experten het erover eens dat dit dieet een regelrechte aanval is op je lichaam. Niet alleen zijn de hoeveelheden beperkt, er worden ook veel voedselgroepen en producten gewoon geschrapt waardoor je makkelijk ondervoed zal raken. Bovendien zijn bepaalde groenten zoals tomaten en spinazie verboden terwijl deze enkel goede stoffen voor je lichaam bevatten.

Koolhydraten-arm

In principe is het vrij eenvoudig: geen koolhydraten en des te meer proteïnen. De meest populaire versies van dit dieet zijn Atkins en South Beach. Koolhydraten schrappen zal je taille goed doen en zorgt ook voor meer energie, zeker als je de slechte koolhydraten zoals wit brood en pasta schrapt.

Je moet echter opletten dat je ook genoeg groenten blijft eten en daarnaast zijn er uiteraard ook goede koolhydraten zoals bruine rijst, quinoa en fruit die je de energie geven die je nodig hebt. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content