Gezonde gewoontes voor drukbezette dames (en heren)

03/02/15 om 08:00 - Bijgewerkt op 04/02/15 om 09:27

Wanneer je je leven wil verbeteren, maar er gewoon de tijd niet voor hebt. Althans, dat denk je

Gezonde gewoontes voor drukbezette dames (en heren)

© -

We beseffen allemaal dat we zorg moeten dragen voor ons lichaam en onze geest. Gezonde, evenwichtige voeding, regelmatig wat lichaamsbeweging en af en toe een mentaal rustmoment maken een mens sterker en gelukkiger. Maar hoezeer we ook weten dat een gezonde levensstijl cruciaal is, hoe vaak we op 1 januari uitkrijsen dat we dit jaar "écht, maar dan ook écht" wat meer zullen sporten/vakantie zullen nemen/groenten eten; heel vaak komt Het Echte Leven in de weg te staan. Vergaderingen, familiale aangelegenheden, deadlines, een sociaal leven, een huishouden,... ze gooien vaak roet in het eten. Onderstaande trucjes helpen je om stukje bij beetje wat gezonde gewoontes in te bouwen zonder dat je er een aparte agenda voor moet bijhouden.

VOEDING

-

- © iStock

Kook een simpele, gezonde maaltijd

Hoewel koken allicht het laatste is waar je aan denkt na een lange werkdag zijn er heel wat gerechten waar je slechts een paar minuten en nog minder ingrediënten voor moet opofferen. Gevulde aubergines, een Thaise omelet , of zelfs een simpel soepje maken een snel, voedzaam maal.

Meer ijzer

Wie een ijzertekort heeft is snel vermoeid en kan zelfs depressief worden. Doorbreek de vicieuze cirkel en krijg meer energie (én goesting om gezond te leven) door havermout, linzen, mager vlees, maanzaad of spruitjes aan gerechten toe te voegen.

Gebruik je diepvries

Hamsteraars riskeren een bezoek van Jambers, maar wie slim sprokkelt zal het zich niet beklagen. Zorg er dus voor dat, telkens je soep, hutsepot of ratatouille maakt, je genoeg maakt om een heel leger (lees: jezelf voor de rest van de week) te kunnen voeden.

Ga voor hapklaar

Salades vormen snel een gezonde maaltijd maar kunnen tijdrovend zijn wanneer je al je groenten nog moet snijden. Prop je ijskast dus vol met ingrediënten in hapklaar formaat: radijsjes, kerstomaatjes, hamreepjes en babymaiskolfjes zijn nuttige, smakelijke verkleinwoorden die je snel samen kunt gooien. Nog wat gemengde sla en je hebt in minder dan vijf minuten een avondmaal.

Wees voorbereid

Ieder drukbezet persoon "vergeet" soms wel eens te lunchen en wordt dan plots overvallen door een hongeraanval om vier uur 's namiddags. Het is verleidelijk om dan een retourtje richting snoepautomaat te maken of snel een pot instant noodles te maken, maar gelukkiger (of gezonder) word je er niet echt van. Zet een pot met noten en gedroogd fruit op je bureau, maak er een gewoonte van om 's ochtends een stuk fruit in je werktas te proppen of bewaar wat multigranen crackers in je bureaulade.

BYO-lunch

Binnen datzelfde thema: de kans is groot dat wanneer je een zelfgemaakte lunch meehebt, je gezonder eet dan wanneer je gaat lunchen met collega's in een restaurant of je tegoed doet in de kantine. Je moet er inderdaad een kwartier vroeger voor opstaan (of een kwartier later voor naar bed), maar je bespaart jezelf wel enkele verborgen calorieën (en heel wat lunchgeld).

SPORT

-

- © iStock

Probeer interval training

Sporten kan veel tijd in beslag nemen, zeker als je geen topatleet met een olympische medaille bent en dus meer dan een half uur nodig hebt om je tien kilometer te kunnen joggen. Hou tijdrovende sportactiviteiten voor het weekend en smokkel tijdens de week een high intensity training in je dagplanning: twintig minuten alles geven met behulp van een boze Youtube trainer zijn soms zelfs effectiever dan een uur op de loopband.

Deskercise

Soms zijn zelfs twintig minuten te kostbaar om te besteden aan een workout. Voor dat soort dagen zijn er deskercises uitgevonden, ofte: oefeningen die je aan je bureau kan doen. Span je buikspieren op, werk aan je biceps met een flesje water of hou je benen gedurende twee minuten gestrekt voor je uit zonder dat ze de grond raken.

Wandel

We zitten allemaal te veel voor onze computer. Reken daar ook nog eens de barkruk en de autozetel bij en het is duidelijk dat je te veel tijd op je achterwerk doorbrengt. Het is een afgezaagde tip; maar af en toe een wandeling maken, de trap nemen of een halte vroeger afstappen kan wonderen doen.

TV-tijd = fitness tijd

Iedere fitnessclub heeft televisieschermen waar je je favoriete programma's kan volgen. Hou jezelf dus voor dat je enkel tv mag kijken wanneer je op de crosstrainer staat of doe een reeks spieroefeningen of wat yoga vanuit het gemak van je woonkamer en Netflix. Next episode? Next kilometer.

WELLNESS

-

- © iStock

Verminder stress

Makkelijker gezegd dan gedaan; je weet best wat voor verwoestende invloed stress kan hebben op lijf en leden, maar prober het maar eens onder controle te krijgen. Enkele makkelijke ademhalingsoefeningen, een kopje kruidenthee of een geurolie met lavendel zouden de scherpe kantjes er al af moeten halen, maar ook een warm bad, een wandeling of bepaalde yoga-oefeningen zijn deugdzaam. Zit je met een serieus stressprobleem, aarzel dan niet om een specialist (therapeut, kinesist) bij de hand te nemen.

Digital detox

Het moet de meest tenenkrullende alliteratie ter wereld zijn, maar een dagje zonder Twitter, Reddit of Instagram kan best heilzaam zijn. Wie zijn/haar telefoon niet volledig kan uitschakelen kan minstens de pop-up notificaties desactiveren en een moment afspreken waarop mails gelezen en beantwoord mogen worden. Je zal zien dat je door deze maatregelen niet alleen heel wat rustiger, maar ook een pak productiever wordt.

To-do lijstjes

Wie nette to-do lijstjes bijhoudt (en dus niet de hele werkkamer en inkomhal volkleeft met post-its) heeft het gevoel zijn/haar leven beter onder controle te hebben en krijgt daardoor ook wat rust in zijn/haar hoofd, ook al is nog niet iedere taak op het lijstje afgewerkt. Slechte raad voor zij die lijden aan chronisch uitstelgedrag.

Neem vakantie

"Ik heb geen tijd voor vakantie" is een excuus dat hier wel eens vaker durft vallen, maar eigenlijk steek je met dit sort zelfkastijding niet alleen jezelf maar ook je collega's een stok in de wielen. Een uitgerust werknemer is er immers twee waard en aangenamer gezelschap dan dat oververmoeid stuk chagrijn dat dringend nood heeft aan vitamine D.

(via Greatist)

Onze partners