Getest: Vrouwenparfums

Elie Saab Le Parfum (EDP 50 ml : 85 euro)

Wat? Een zonnig bloemenparfum, genre Hermès 24 Faubourg. Onze mening? Geïnspireerd door stralend zonlicht, ging Francis Kurkdjian aan de slag met een de zoete properheid van oranjebloesem, dat een boeket van witte bloemen inleidt dat op een bepaald moment herinnert aan Narciso Rodriguez eerste parfum (eveneens van Kurkdjian). Na vier uur dooft dit floraal vuurwerk langzaam uit in een muskusachtige huidgeur.

Cartier Baiser Volé (EDP 50 ml: 79,50 euro)

Wat? Soliflore rond lelie, verpakt in een poeder-roosakkoord zoals dat van Chloé. Onze mening? De lelie is een van die bloemen die hun geur niet afgeven door extractie, dus moet de parfumeur die zelf opbouwen. Mathilde Laurent bedacht de ideale lelie: ze gebruikte de frisheid van de blaadjes en vermeed dat bittere medicinale en overweldigend zwoele. Le Baiser Volé opent met een groene frisheid, waar een poederige nevel over komt die het bloemige hart inpakt. Het is het olfactorische equivalent van een kasjmieren trui: chic, zacht en troostend comfortabel.

Agent Provocateur L’Agent (EDP 50 ml: 75 euro)

Wat? Oosterse bloemengeur: YSL Opium meets Shiseido Feminité du Bois. Onze mening? Agent klinkt mysterieuzer dan het is. De eerste indruk geeft immers alles prijs: zwoele bloemigheid en kruiden, waarbij de bloemen al bijna meteen overstemd worden door zoete amber.

Jil Sander Eve (EDT 50 ml: 59,95 euro)

Wat? Een fruitige chypre, net als YSL Yvresse, Chanel Coco Mademoiselle, Gucci Rush. Onze mening? Het verboden fruit van deze Eve is niet meteen thuis te brengen en krijgt al snel gezelschap van zoete roos en jasmijn. Die blijven het hoge woord voeren tot ze amper twee uur later al vervagen in een zijige houtbasis.

Acqua di Parma Gelsomino Nobile (EDP 50 ml: 84 euro)

Wat? Een jasmijncompositie, zoals Guerlain Jasminora en Bulgari Voile de Jasmin. Onze mening? Jasmijn heeft verschillende gezichten: lieflijk, gesofisticeerd, vaak zwoel en soms zelfs iets dierlijks en vuil. Acqua di Parma koos voor de elegante, haast onschuldige gedaante van de bloem. Het begint met een groene frisheid, waarna het hart beduidend bloemiger wordt, maar nooit overheersend.

Burberry Body (EDP 60 ml: 70 euro)

Wat? Bloemige chypre, genre Laura Biagiotti’s Laura, Calvin Klein Eternity en Gucci Flora. Onze mening? De fruitige aanzet heeft iets bitter (groene absint) dat voor enige pit zorgt en voorkomt dat het een zoete fruitcocktail wordt. Dan komt een ingetogen bloemigheid van roos en iris op, die een comfortabele houtbasis krijgt met accenten van amber, vanille en muskus.

Bottega Veneta (EDP 50 ml: 79 euro)

Wat? Een bloemige, lederachtige chypre, genre Serge Lutens Daim Blond en het vernieuwde Miss Dior (een update van Miss Dior Chérie). Onze mening? Bottega Veneta is bekend om zijn luxueuze lederwaren en dat kon niet beter vertaald worden in dit eerste, gelijknamige parfum. Het bijna bloemige karakter van verfijnd kwaliteitsleer wordt geaccentueerd door jasmijn en roos, ingekapseld in een klassieke chyprestructuur van bergamot, eikenmos, patchoeli. Klasse!

Tom Ford Private Collection Santal Blush (EDP 50 ml: 175 euro)

Wat? Zachte houtgeur met oosterse kruiden, zoals Serge Lutens Santal Blanc. Onze mening? Houtgeuren en vooral het schaarse (Indiase) sandelhout zijn zeer populair tegenwoordig. Santal Blush geeft een scherpe eerste indruk met een droge aanzet waar een vleugje wierook hangt. Zoete roos en kaneel verzachten dat en leiden naar een droge, tikje rokerige houtbasis waar een huidachtige muskus een sensueel spoor nalaat.

Versace Yellow Diamond (EDT 50 ml: 64,57 euro)

Wat? Frisse bloemengeur in de stijl van Marc Jacobs Daisy, Carolina Herrera Chic en Clinique Happy in Bloom. Onze mening? Het gele diamantthema is goed gekozen: het illustreert het stralende karakter van deze bloemengeur. Sprankelende citrusnoten gaan een vrolijk bloemenhart van oranjebloesem, waterlelie en fresia vooraf. De basis bestaat uit een klassieke combinatie van amber, muskus en hout.

Yves Rocher Moment de Bonheur (EDP 50 ml: 53 euro)

Wat? Een transparante rozengeur, die vaag herinnert aan Guerlain Idylle en zelfs Estée Lauder Pleasures. Onze mening? Moment de Bonheur is een echte rozengeur, die fris gehouden wordt met groene bloemen als hyacint, lelietje van dalen en transparante jasmijn. Gaat op in een zachte muskussluier.

Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content