Gespecialiseerde opleiding voor kapper gericht op kankerpatiënten op komst

© iStock

Nadat eerder al een opleiding tot schoonheidsspecialist werd gestart, kunnen geïnteresseerden vanaf september een gespecialiseerde kappersopleiding volgen. Hierbij ligt de focus ook op communicatievaardigheden, kennis van nevenwerkingen en psychosociale zorg.

In Sint-Niklaas is woensdagmiddag een gespecialiseerde kappersopleiding voorgesteld gericht op kankerpatiënten. Vorig jaar startte een gelijkaardig pilootproject voor een opleiding schoonheidsspecialist gericht op oncologische patiënten. Tegen eind dit jaar zijn die al in twee ziekenhuizen per provincie aan de slag, zegt de organiserende vzw Institute for Professional Care.

“Het algemene doel van de opleiding is de kennis, houding en vaardigheden van de dienstverleners te vergroten en tegelijkertijd drempelverlagend te werken voor patiënten”, zegt Katleen Vanderbeken van het Institute for Professional Care. “Net als bij de opleiding schoonheidsverzorging voor oncologische patiënten, worden studenten getraind op communicatievaardigheden, maar ze krijgen ook opleiding rond verschillende types kanker, therapieën en nevenwerkingen komen aan bod, maar ook de ziektebeleving, pscychosociale zorg.” Daarnaast is een belangrijk luik rond de praktijk met niet alleen lessen over verzorging van hoofdhuid en hoofdhaar, maar ook de dienstverlening rond pruiken, sjaaltjes of bandanas.

De opleiding wordt in kleine groepjes met maximum 20 deelnemers georganiseerd en start in september voor het eerst in het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas. Wie slaagt, ontvangt een kwaliteitserkenning en -label en wordt geregistreerd in een databank die alle ziekenhuizen, artsen en thuisgebruikers kunnen raadplegen.

De organisatie wil de opleiding ook verder uitrollen in Vlaanderen. Na een pilootproject voor schoonheidsspecialisten van vorig jaar, tellen ondertussen zeven ziekenhuizen schoonheidsspecialisten. Tegen eind dit jaar zijn er dat twee per Vlaamse provincie. In Wallonië start de gespecialiseerde kappersopleiding, die net als in Vlaanderen steun krijgt van haar sectorfederatie, later. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content