Elfi De Bruyn stelt nieuw nail art boek voor: ‘Het mag allemaal wat makkelijker en persoonlijker’

Elfi De Bruyn © Irmy Coeckelbergs

Elfi De Bruyn is blogster, nail artist en auteur van intussen drie boeken over de creatieve kant van nagels lakken. Haar nieuwste boek ‘Glam Nails’ stelde ze voor op Valentijn tijdens een workshop met Kras Jeugdwerk en wij waren erbij.

Op Valentijn mogen we niet alleen anderen in de bloemetjes zetten, een portie zelfliefde om deze feestdag te vieren is ook helemaal oké. Nagelartieste Elfi De Bruyn sloeg twee liefdesvliegen in één klap door haar nieuwe nail art boek ‘Glam <3 Nails' voor te stellen tijdens een workshopnamiddag met jongeren van Kras Jeugdwerk.

Het boek gaat niet alleen over hoe je nagels kunt versieren, maar is ook een ode aan creatief zijn, jezelf graag zien en buiten de lijntjes durven kleuren.

Het boek gaat niet alleen over hoe je nagels kunt versieren, maar is ook een ode aan creatief zijn, jezelf graag zien en buiten de lijntjes durven kleuren.

Wij doken samen met de tienermeisjes een namiddag mee in het glitteruniversum van Elfi. ‘Ik wil een handtekening, want ik ben fan van je geworden’, roept de twaalfjarige Mouna enthousiast uit na de workshop.

Het is al je derde boek over nail art. Waarin verschilt ‘Glam <3 Nails' van je vorige boeken?

Elfi: Vroeger was nail art meer gefocust op tekeningen op de nagels. Nu zie je dat nog wel eens passeren, maar veel minder. Het mag allemaal wat makkelijker en persoonlijker. Wanneer ik vroeger door nail art boeken bladerde had ik vaak het gevoel dat er behoorlijk ingewikkelde technieken instonden. Ik vergelijk het wel eens met een recept in een kookboek waarin de ingrediëntenlijst zo uitgebreid is dat je er al niet meer aan durft te beginnen.

Elfi De Bruyn
Elfi De Bruyn© Irmy Coeckelbergs

Het is leuk dat nail art nu meer draait om op een simpele manier persoonlijkheid in je nagels te stoppen. Nagels lakken moet ontspannend zijn. Meisjes en jongens kunnen trouwens ook creatief omspringen met tools uit de keukenkast, zoals folie en tandenstokers. Je hoeft helemaal geen fortuin uit te geven aan professionele nail art tools. Het is helemaal leuk als je met afval aan de slag gaat: tijdens de workshop eten we bijvoorbeeld Ferrero Rochers en gebruiken we de gouden papiertjes om onze nagels te versieren. Maar hou ook je oude tandenborstel eens bij en gebruik die om je nagels mee te versieren.

Persoonlijkheid en creativiteit zijn dus erg belangrijk voor je?

Elfi: Absoluut en dat wilde ik ook tonen in mijn boek. Doorheen de jaren evolueer je als persoon en die evolutie kan je duidelijk zien aan mijn nagels. Vroeger waren mijn nagels misschien nog wat gekker en feller, een veruiterlijking van mijn drukke leven met pieken en dalen. Ik heb gemerkt dat ik zelf wat zachter ben geworden. Ik hou meer van comfort en haal daar mijn rust uit. Dat zie je ook aan mijn nagels en aan mijn tutorials.

Mijn vorige boeken schreef ik in een andere periode van mijn leven, en dat zie je. Ik heb aan mezelf gewerkt en geleerd om emoties om te zetten in passie en kracht.

Het team bij de uitgeverij heeft dit gevoel goed begrepen en perfect vertaald. Ik ben super trots op het resultaat, het is echt een heel mooi boek geworden.

Ik hou meer van comfort en haal daar mijn rust uit. Dat zie je ook aan mijn nagels en aan mijn tutorials.

Er is een voorbeeld in het boek van een donkere nagel met lichte aquarelaccenten. Dat is hoe ik het leven zie: licht en donker naast elkaar, in elkaar verweven. Dit soort persoonlijke toetsen zullen niet alle lezers meteen ontdekken, maar ik vind het toch fijn om ze erin te stoppen.

Bovendien zijn alle designs ook echt door mij ontwikkeld en draag ik ze met plezier zelf. Het is niet op voorhand uitgekiend gepland, maar eerder een spontaan creatieproces. Go with the flow! Vandaar dat de ontwerpen ook mooi en simpel zijn.

Het is leuk om soms wat anders te zijn en door nail art toe te passen kan je een eigen unieke stijl tonen. Ik zie ook tijdens deze workshop dat de meisjes het zalig vinden om zelf te experimenteren. Je moet mijn tutorials dan ook niet voor 100% volgen. Als je zelf een ingeving hebt, des te beter, ga ervoor!

Waarom besliste je om een lanceringsevent te organiseren in samenwerking met Kras Jeugdwerk?

Elfi: Het was een logische keuze. Ik zet mij gedurende het jaar in voor verschillende goede doelen die mijn expertise of contacten kunnen gebruiken. Ik heb gedurende de jaren heel wat contacten opgebouwd en dat is heel fijn, maar nog fijner is om deze contacten aan te spreken om zich in te zetten voor goede doelen.

Ik mag vaak nieuwigheden uittesten en dat is heel leuk, maar soms vraag ik me af: waarom ik? Ik heb gewoon op een dag mijn passie gedeeld via een blog en sociale media. Verdien ik het daarom meer dan anderen om cadeautjes te krijgen? Ik ben van mening dat anderen het evenzeer verdienen.

Elfi De Bruyn
Elfi De Bruyn© Irmy Coeckelbergs

Ik ben ook een tijdje gefrustreerd geweest over sociale media. Ik merkte dat deze industrie – want dat is het echt geworden – heel erg aan het veranderen was. Een grote massa geeft soms meer aandacht aan oppervlakkigheid dan aan een inhoudelijke post.

Ik wilde wat af van die frustratie. Door me te focussen op mijn dankbaarheid voor mijn platform en volgers heb ik dat kunnen ombuigen naar iets positief. Op die manier heb ik sociale media opnieuw leren omarmen als een heel interessant platform om dingen in beweging te brengen.

Mijn vorige lanceringsevents waren voor familie, vrienden, bloggers en journalisten. Maar voor dit boek wilde ik het over een andere boeg gooien, omdat ik vind dat deze jonge meisjes het even hard verdienen. Mijn vrienden en familie mogen deze keer zelf een boek kopen (lacht). Dat de meisjes hier creatief kunnen experimenteren en gewoon zichzelf kunnen zijn doet me heel veel plezier.

Ik ben een tijdje gefrustreerd geweest over sociale media. Ik heb het gelukkig kunnen ombuigen naar iets positiefs.

Kras Jeugdwerk sluit heel goed aan bij wat ik wilde bereiken met mijn boek. Als jong meisje had ik zelf ook nood aan een plek waar ik mezelf kon zijn, wat precies is wat de organisatie aanbiedt voor jongeren die het niet altijd even gemakkelijk hebben om aansluiting te vinden bij stedelijke activiteiten.

Elfi stelde haar nieuwe boek op Valentijn voor in het gezelschap van twaalf enthousiaste tieners, in samenwerking met Kras Jeugdwerk. De Antwerpse jeugdwerkorganisatie is actief in verschillende activiteitencentra op diverse plekken in de stad. Ze zorgen voor een gevarieerd aanbod om de vrije tijd van kinderen, tieners en jongeren leuk, veilig en gevarieerd in te vullen. Het doel is om in de eerste plaats hen te bereiken die het moeilijker hebben om aansluiting te vinden bij wat er te beleven valt in de stad. Je vindt de organisatie dan ook in buurten waar maatschappelijke uitsluiting sterk speelt. Zowel jongens als meisjes met de meest diverse culturele achtergronden of origines zijn het doelpubliek van Kras Jeugdwerk. De organisatie is trots dat ze ook tienermeisjes weten te bereiken, zoals met deze workshop door Elfi.

Meer info over de organisatie vind je via deze link: www.krasjeugdwerk.be

Ook ATV kwam een kijkje nemen en haalde naast Elfi zelf ook enkele tieners voor de camera.

Glam Nails, ISBN: 9789002264757, 14.99 euro bij Standaard Uitgeverij

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content