Eigen stamcellen in de strijd tegen rimpels

09/09/12 om 16:47 - Bijgewerkt om 16:47

Bron: Knack Weekend

Een Brits farmaceutisch bedrijf start met tests waarbij eigen stamcellen van patiënten in rimpels gespoten worden om de huid opnieuw te verjongen.

Eigen stamcellen in de strijd tegen rimpels

© Reuters

Dat schrijft The Sunday Telegraph. Er lijkt dus een einde in zicht voor botox-behandelingen of allerlei crèmes.

Wetenschappers verbonden aan Pharmacells, een farmaceutisch bedrijf uit Glasgow, starten binnenkort met klinische tests waarbij stamcellen uit het bloed van de patiënt gehaald worden.

"De huid heeft een natuurlijke elastische eigenschap, veroorzaakt door fibroblasten", verduidelijkt bedrijfsleider Athol Haas. "Omdat het aantal fibroblasten met het ouder worden daalt, vermindert ook de mogelijkheid van het lichaam om de huid elastisch te houden".

Net door grote aantallen stamcellen op de juiste plaats in te spuiten, krijgt het lichaam opnieuw de mogelijkheid om fibroblasten aan te maken.

Het bedrijf hoopt binnen het jaar met de test te starten in Hong Kong. De techniek zou in de toekomst ook ingezet worden om bepaalde hartziekten en artritis aan te pakken.

Volgens de Britse vereniging van plastisch chirurgen kan het nog vijf tot tien jaar duren vooraleer de behandeling beschikbaar is. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners