Eerste hulp bij loskomende velletjes

4409379

De winter is eindelijk min of meer in het land. Met de koudere temperaturen komen helaas ook de kloofjes in je handen en de velletjes naast je vingernagels. Een actieplan!

De winter is eindelijk min of meer in het land. Met de koudere temperaturen komen helaas ook de kloofjes in je handen en de velletjes naast je vingernagels. Een actieplan!

Wie vaak met de handen in water zit door bijvoorbeeld veel af te wassen of te poetsen, heeft waarschijnlijk het hele jaar door last van kloven in de handen en velletjes rond de nagels. Mensen die het iets minder nauw nemen met de onberispelijke staat van hun huis, kennen het vooral als een winterfenomeen. Ondergetekende schiet dus nu in actie.

Hoe komt het?

Kloofjes en losse velletjes worden veroorzaakt door een droge huid. Je handen staan bloot aan heel wat ‘aanvallen’ van buitenaf: de koude, bepaalde (chemische) producten en vaak je handen wassen zijn allemaal factoren die een droge huid in de hand (heb je ‘m?) kunnen spelen. De wondjes en kloofjes die ontstaan, zijn – hoe klein ook -vaak erg pijnlijk. Niet verwonderlijk, want je vingertoppen zijn übergevoelig.

Wat kan je eraan doen?

De boodschap is simpel: hydrateren alsof je leven ervan afhangt. Kies daarvoor best voor ongeparfumeerde producten, want je handen hebben het nu al zwaar genoeg. Snuister gerust eens door de producten van je grootmoeder: uierzalf, vaseline of zelfs gewoon olijfolie doen uitstekend wat er van hen verwacht wordt.

Voor een écht grondig onderhoud smeer je een dikke laag voor het slapengaan en trek je dan dunne handschoentjes aan, zodat de zalf een hele nacht kan intrekken. Wie het lastig slapen vindt met handschoenen aan, kan ook de vingertoppen die er het ergst aan toe zijn inwikkelen met wat verband.

Wat je ook doet: trek of bijt nooit je velletjes af. We weten het, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar een afgetrokken velletje komt terug los op een andere plek. Je velletjes aftrekken is dus niet alleen zinloos, het is ook nog eens de ideale garantie op een pijnlijk, ontstoken wondje en een kloppende vinger. Wil je er echt vanaf? Knip het dan voorzichtig en zo dicht mogelijk tegen je vinger af.

Hoe te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, dus als jouw vingers er op dit moment (nog) gaaf uitzien, zijn deze tips voor jou:

  • Probeer je handen droog te houden als je poetst of afwast. Handschoenen zijn dan misschien niet zo flatterend, they do the trick.
  • Bescherm je handen als je de kou intrekt.
  • Blijf smeren, zeker als je snel last hebt van het fenomeen.
  • Heb je dan nog altijd last van kloofjes of losse velletjes? Dan kan het zijn dat er iets schort aan het product dat je gebruikt. Schakel over op een andere crème.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content