Actuele Thema's »

Onmogelijk haar bestaat niet

maandag 25 mei 2009 om 00u00

© Shu Uemura

Mooi haar is eigenlijk niets anders dan goed verzorgd haar. Onmogelijk haar bestaat niet, onmogelijke wensen daarentegen wel.

Belangrijkste uitgangspunt bij een goede verzorging is uw haartype. Kies producten die voor uw haartype het meest geschikt zijn. U zult merken dat uw haar er zichtbaar van opknapt en gaat glanzen. Ook voelt het beter aan: zachter en soepeler. Wat zijn de verschillende haartypes? En hoe verzorgt u uw haar?

Normaal haar.
Normaal haar is eerder uitzondering dan regel. Er zijn slechts weinig mensen gezegend met haar dat van nature gezond is en mooi glanst. Wie zo'n haardos heeft, wil die natuurlijk graag zo houden. Gebruik daarom milde verzorgingsproducten. Bijvoorbeeld een 'iedere dag' shampoo, die het haar reinigt zonder de hoofdhuid te irriteren. Zo'n shampoo bevat surfactants. Dit zijn stoffen die het haar op milde wijze reinigen zonder het uit te drogen. De shampoo is zacht genoeg om dagelijks te gebruiken.

Droog en beschadigd haar.
Droog en beschadigd haar gaan vaak hand in hand. Het één is meestal een gevolg van het ander. Van nature droog haar wordt veroorzaakt door een verminderde talgproductie van de hoofdhuid. Ook invloeden van buitenaf kunnen het haar uitdrogen, zoals fel zonlicht, zee- en chloorwater, airconditioning en de centrale verwarming. Maar ook het dagelijks gebruik van de föhn en krultang, het ruw uittrekken van haarspeldjes en elastiekjes of onzorgvuldig borstelen en kammen beschadigen het haar. Verder heeft ook permanenten en kleuren een uitdrogend effect op het haar.

Wat de oorzaak ook is: droog en beschadigd haar heeft extra verzorging nodig. De shampoo moet niet alleen verzorgen, maar het haar ook beschermen door er een laagje om te leggen. Zo wordt het haar extra gewapend tegen invloeden van buitenaf.

Vet haar.
De oorzaak van vet haar is vergelijkbaar met die van een vette huid: hyperactieve talgkliertjes. Deze kliertjes worden bij de minste of geringste prikkeling aangezet tot productie. Zo'n prikkeling kan bestaan uit een verstoring van het evenwicht van de hoofdhuid. Een verstoring kan bijvoorbeeld zijn het gebruik van een agressieve, sterk ontvettende shampoo of (extra) hormonen. Dit verklaart waarom mensen die last hebben van een vette huid, vaak ook kampen met vet haar. Vet haar kan, net als een vette huid, van tijdelijke aard zijn. Het kan ook blijvend zijn.

Was het haar zo zacht mogelijk om de hoofdhuid zo min mogelijk te irriteren. Zo'n zachte behandeling bestaat in eerste instantie uit het gebruik van een milde shampoo, speciaal geschikt voor vet haar. Daarnaast dien je de hoofdhuid zoveel mogelijk te ontzien tijdens het wassen. Masseer de huid dus niet.

Crèmespoeling of conditioner.
Met wassen alleen bent u er niet. Ieder haartype heeft over het algemeen meer verzorging nodig om er gezond en glanzend uit te zien. Vroeger gebruikte men een crèmespoeling na het wassen om het haar te ontwarren en beter kambaar te maken. Meer deden deze producten ook niet.

De huidige generatie conditioners gaat een stapje verder, namelijk door:
? De zuurtegraad van het haar na het wassen te herstellen.
? De schubjes van het haar mooi plat te leggen. Hierdoor gaat het haar glanzen en is het makkelijk doorkambaar.
? Waar nodig voegt een conditioner extra voedingsstoffen aan het haar toe.

Haar dat nat is heeft een bepaald absorptievermogen. Dit wordt tijdens zo'n nabehandeling met een conditioner optimaal benut.

Liselotte Ampe.

KnackWeekend-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

   

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang het recentste lifestyle nieuws wekelijks in uw mailbox!

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse reizennieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse recepten

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijks culinair nieuws

E-mail:
 
  • Special Deco & Design
  • 10 om te zien: Nieuwe designtalenten, oude bekenden
  • Designer van het jaar: Marina Bautier

Whitepapers

Meest gedeeld