De zin en onzin van Fitspiration

24/01/15 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:45

Hoewel ze een gezonde levensstijl denken te promoten, zijn veel fitspirationfoto's die op sociale media opduiken ziekelijk en ronduit idioot, schrijft biochemicus en personal trainer Kevin Moore.

Weinig hashtags zo irritant als #fitspiration of #fitspo, temeer omdat ze altijd lijken op te duiken wanneer je je net met een schoteltje kaas voor je favoriete serie hebt genesteld. De hashtag is het onderschrift bij uitstek voor een foto van een uitzonderlijk afgetrainde man of vrouw die vergezeld wordt van een of andere 'motivational quote' die mensen zou moeten aansporen om harder, beter, sneller en meer te sporten.

Lijkt onschuldig, zou je denken, maar heel wat van deze quotes zorgden hier voor een innige ontmoeting tussen haarlijn en wenkbrauwen. De boodschap dat je je lichaam moet haten om er zorg voor te kunnen dragen (lees: te sporten en fit te zijn) is behoorlijk contraproductief. Bovendien lijkt de medische achtergrond van deze adviezen vaak ver te zoeken.

De zin en onzin van Fitspiration

© tumblr

Enter Kevin C. More; biochemicus en personal trainer die op zijn blog reembody.me nadenkt over hoe lichaamsbeweging een betere, gezondere en efficiëntere plek in ons leven kan krijgen.

Ook hij liet zich op lichtjes aangebrande, doch doeltreffende wijze uit over alle #fitspo die hij zag opduiken in de newsfeed van zijn vrienden en kennissen.

"Ik snap dat veel mensen beginnen met sporten omdat ze willen veranderen: ze willen fitter worden, ze willen afvallen, ze willen sterker worden, en dat is allemaal goed. Verandering is iets positiefs, want het verlangen naar verandering komt voort uit introspectie, de realisatie dat je op bepaalde manieren gelimiteerd bent en je dat niet wil zijn. Wanneer die wil om te veranderen echter kentert in een wil om koste wat kost te veranderen, dan ben je ongezond bezig", aldus Moore.

"Train, geniet ervan, maak jezelf moe, faal, krabbel weer recht, word stijf wakker en stel doelen voor jezelf. Maar doe het alsjeblieft niet zoals de idioten hieronder."

De zin en onzin van Fitspiration

© tumblr

De boodschap die ze denken over te brengen:

"Niet opgeven! Je denkt misschien dat je alles al hebt gegeven, maar er zit zoveel meer in jou! Tanden bijten en doorduwen!"

Waarom het onzin is:

Boos worden op je eigen ledematen is niet bepaald het soort gedrag dat je van een atleet verwacht en past eerder bij een slechte XTC-trip. Het klopt dat wanneer je spieren op het punt staan het te begeven, een emotionele reactie zoals angst of woede adrenaline vrijmaakt (de fight or flight response) waardoor je kan blijven doorgaan en je je grenzen niet voelt, maar gezond is het allerminst. Moore vergelijkt het met "je huis in brand steken omdat je het wat frisjes hebt." De fysieke capaciteiten van je lichaam tijdens iedere workout zwaar onder druk zetten heet overtraining en is een van de grootste problemen in de fitnessindustrie. Overtraining kan leiden tot degeneratie van de gewichten, gescheurde ligamenten, osteofyten en zelfs depressie of posttraumatische stressaandoeningen.

De zin en onzin van Fitspiration

© tumblr

De boodschap die ze denken over te brengen:

"Doe wat je moet doen om je doelen te bereiken. Falen is geen optie."

Waarom het onzin is:

Vreemd dat dit effectief nog opgeschreven moet worden maar: al huilend en kokhalzend over de grond kruipen is niets om na te streven en is zeker niet gezond. Je lichaam heeft grenzen en het is belangrijk om te weten wanneer je die grenzen aan het overschrijden bent. Pijn is een goede indicator daarvoor, maar uiteraard: er is pijn en er is pijn.

Het is belangrijk het verschil tussen uitdaging en uitbuiting van je spieren te kennen. Die knoop in je maagstreek wanneer je de laatste drie push-ups doet, het brandende gevoel wanneer je tijdens de laatste meters van je jog een sprintje trekt, je trillende armen wanneer je je gewichten nog een paar seconden zijwaarts gestrekt houdt: pijn. De lichtflitsen wanneer je een paar tientallen kilo's zwaarder lift dan gewoonlijk, je bonzende knie tijdens een zoveelste reeks squats, een helse steek in je kuit tijdens een high intensity training, en (voor het geval het nog niet duidelijk was) kotsen, huilen, kruipen, jammeren: pijn.

De zin en onzin van Fitspiration

© tumblr

De boodschap die ze denken over te brengen:

"Doorzettingsvermogen is belangrijk. Mensen die niet iedere dag alles willen geven zijn een blok aan je been."

Waarom het onzin is:

Hypergymnasia (ofte anorexia athletica) is een aandoening waarbij patiënten obsessief compulsief aan het sporten slaan om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. Het is een ziekte die steeds meer om zich heen grijpt, temeer omdat sporten een positieve bijklank heeft.

Wanneer iemand weigert te eten of zich plots na iedere maaltijd een halfuur opsluit in de badkamer wordt er aan de alarmbel getrokken, wie iedere dag intensief traint is "goed bezig" en "gezond".

Noteer: obsessief met iets bezig zijn, zij het nu bloemschikken of kattenkammen, is nooit gezond. Het woord obsessie impliceert al zoveel en foto's als deze maken het makkelijk voor mensen die aan hypergymnasia lijden om de bezorgde reacties weg te wimpelen. "Ik kan er niet aan doen dat jij zo lui bent om twee uur joggen, een kickboksles en een pilatessessie per dag veel te vinden. Ik ben niet obsessief; ik ben toegewijd."

(via Reembody)

* Een heleboel fitspiration quotes zijn op zich onschadelijk. Zinnen als "je kan de handdoek in de ring gooien, of je kan hem gebruiken om het zweet van je voorhoofd te vegen" kunnen bijzonder motiverend werken, maar worden gemonteerd op lichamen van mannen en vrouwen die al jarenlang ontzettend hard trainen, zich aan een heel strikt voedingsplan houden en wiens foto's waarschijnlijk ook behoorlijk bijgewerkt zijn. Onthoud: fitheid is niet meetbaar met een lintmeter.

Lees meer over:

Onze partners