De populairste diëten na de feestdagen

© Thinkstock

Vooral koolhydraten en zuivel worden zwaar gemeden.

Naast een tijdelijke herbronningskuur tussen Kerstmis en nieuwjaar, storten ook heel wat mensen zich vol goede moed op een nieuw dieet na de feestperiode. Hier zijn alvast enkele diëten die heel populair blijken te zijn en ook enkele redenen waarom je ze beter niet uitprobeert.

Detox

Dankzij verschillende celebs die het heil van een detoxdieet prediken, proberen ook gewone stervelingen het vaak eens uit, maar dat blijkt niet altijd even eenvoudig te zijn. Zo houdt Gwyneth Paltrow regelmatig grote kuis in haar lichaam door gedurende 21 dagen niks anders te ‘eten’ dan sapjes en shakes.

De eerste dagen is er waarschijnlijk bij de meeste mensen nog heel wat wilskracht – en na drukke feestdagen met een overdaad aan eten kan het misschien zelfs deugd doen – maar eens het dagelijkse leven met werk en kinderen zijn tol begint te eisen, snakt menig mens toch naar enige vorm van vast voedsel. Zeker als je dat pas gekocht fitnessabonnement wilt gebruiken.

Daarbovenop doet een echte detoxkuur vaak meer kwaad dan goed voor je lichaam. Het doet namelijk ons lichaam in een ketose toestand belanden waardoor we de gifstof aceton beginnen aan te maken. Je lichaam wordt dus vergiftigd in plaats van gezuiverd.

Het is dus realistischer – en ook gezonder – om enkele detoxgewoonten in je gewone voedingspatroon te verwerken zoals het drinken van water met citroensap en veel groenten en fruit eten. Vermijd bovendien zoveel mogelijk alcohol, snelle suikers en zuivelproducten. Nog een laatste gouden tip: eet veel artisjok, het reinigt namelijk je lever, een orgaan dat toch wel heel wat te verduren krijgt tijdens de feestdagen.

Geen koolhydraten en gluten
Ook de klassiekers zoals het Atkins, South Beach en Dukan dieet zijn nog steeds de favoriet van veel mensen. Allemaal hebben ze gemeenschappelijk dat koolhydraten uit den boze zijn. Maar ook gluten worden door veel celebs halsstarrig gemeden, zo zegt Miley Cyrus nooit meer terug te willen gaan naar een dieet met gluten.

Afvallen zal je zeker doen, maar of deze diëten ook gezond zijn is een heel andere zaak. Een koolhydraatbeperkt dieet is namelijk niet geheel zonder risico’s. Koolhydraatrijke producten zoals brood en fruit zijn onderdeel van volwaardige voeding en door deze uit je te schrappen, mis je belangrijke voedingsstoffen met alle gevolgen van dien.

Bovendien werken deze ‘wonderdiëten’ vaak het jojo-effect in de hand. Je valt dan wel af, maar eens je terug in je oude eetpatronen vervalt, kom je vaak nog meer bij omdat ook je stofwisseling is aangetast.

Dat lijken ook enkele nieuwe dieetgoeroe ’s beseft te hebben die onder meer de voedselzandloper en het bloedgroepdieet ontwikkeld hebben. Bij de voedselzandloper wordt de klassieke voedseldriehoek in een nieuw kleedje gestoken terwijl het bloedgroepdieet voedingspatronen opstelt op basis van – u raadt het al – uw bloedgroep.

Wat deze diëten gemeenschappelijk hebben, is dat ze meer focussen op gezondheid en het verouderingsproces. Op die manier wordt afvallen een leuke bijkomstigheid in plaats van het doel waardoor het veel makkelijker vol te houden is. Dat is een mentaliteit die veel beter aansluit bij wat de meeste diëtisten al jaren zeggen en die je ook na de feestdagen een betere gemoedstoestand zal bezorgen. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content