De make-uptrends van 2013

Elke Willemen van cosmeticamerk M.A.C legt ons uit wat de trends in make-up zijn voor komend voorjaar en zomer.


M.A.C cosmetics complimenteert tijdens de internationale modeweken wel honderden looks. Zij bepalen dus als geen ander wat de do’s en don’ts zijn op vlak van oogschaduw, lipstick of foundation. Aan de hand van vier trends schetst senior make-up artist Elke Willemen wat we komend seizoen op ons gezicht zullen smeren.

Tijdens de lente en zomer van 2013 staat minimalisme centraal; minimalisme als puurste, ondubbelzinnige uitdrukking van een apart idee. Subtiel, fris en zelfzeker zijn de sleutelwoorden; sexy, hard en machtig hebben afgedaan. De afwerking is bijna altijd vochtig en glanzend, de kleuren stuiteren alle kanten uit van nude naar metallic naar pasteltinten tot primaire pigmenten. Toch zijn de make-uptrends van SS13 een oefening in eenvoud – die niet zo simpel te benaderen is als het lijkt.

Sig-Nature Deze eerste trend legt de focus echt op een mooie, stralende huid. Gebruik verzorgende producten die je huid vervolmaken en doen stralen.

Start met een gehydrateerde basis met subtiele parelmoeren highlights op de jukbeenderen, neusbrug en net onder de wenkbrauwen om de gelaatstrekken beter te laten uitkomen en gebruik een concealer die enkele tinten donkerder is dan de huidskleur. De ogen en lippen worden redelijk nude (maar verzorgd) gelaten met een lichte glans terwijl de wenkbrauwen in de verf worden gezet door ze goed in te vullen en zelfs een beetje tegen de groeirichting in te kammen om het gezicht werkelijk te dragen en te omkaderen.

Het gezicht wordt gecontourd en gehighlight maar zonder harde vormen en rechte lijnen, eerder in de vorm van sluiers die schaduwen en lichtstralen op het gezicht werpen. Alles bij deze trend draait rond natuurlijke, zuivere schoonheid met als focuspunt een gladde huid die als het ware gebeeldhouwd lijkt.

Gezien bij: oa Antipodium, Prabal Gurung, Blumarine, Tory Burch

Nu-ance De huid is het blanke canvas dat wordt gemodelleerd door zuivere, eigentijdse kleuren als pasteltinten en metallics.

De pastels kunnen heel gepigmenteerd aangebracht worden net onder de onderste wimperlijn voor een minimalistische touch, of net heel zacht in een soort kleurenwaas over het volledige ooglid voor een subtiele sunset-glow. Flitsend goud en koud metaal voelen fris en futuristisch tegen de natuurtinten, metallics zijn perfect voor een bijna transparante smokey eye te creëren, recht uit de oceaan. Begin bovendien maar al te wennen aan de ronde oogvorm!

Deze trend belichaamt de sensuële poëzie van de moderne make-up met een flinke knipoog naar de sixties.

Gezien bij: oa Gianfranco Ferré, Issey Miyake, Meadham Kirchhoff, Peter Som

Sci-Chedelic Ook hier een flinke dosis sixties al worden de trends zachter gemaakt en gereduceerd tot minimale grafische statements met veel kleur en lijnenspel.

Het mag dit voorjaar ook gerust knallen; felle kleuren en grafische lijnen deden het namelijk goed op de lichamen én gezichten op de catwalks. De M.A.C Sci-chedelic-trend past perfect in dit plaatje en belichaamt zowat het color-blocking voor het gelaat. Fluoriscerende lippen domineren het gezicht en ogen krijgen bijna buitenaardse vormen door middel van kleurrijke gepigmenteerde liners en shadows. Er wordt steeds vertrokken vanuit 1 idee, 1 accent.

Make-up artiesten creëren een vormenspel waarmee ze een boodschap willen overbrengen, een gezicht dat een verhaal vertelt.

Gezien bij: Jean-Pierre Braganza, Gareth Pugh, Missoni, ThreeASFOUR

Puri-Tan
Een puriteinse en vitaal glanzende benadering van brons, haast in sepia, bepaalt hoe wij deze zomer tegen een gebruinde huid aankijken.

De gezonde goudbruine gloed doet het altijd goed in de zomer en ook dit jaar wordt de bronzer niet gespaard. In plaats van deze volledig over het gezicht en de nek aan te brengen wordt er nu geshaped met bronzer om zo het gezicht te contouren maar tegelijk ook op te lichten. De nieuwe kleuren zijn goud, honing en tarwe; transparant getint in smeuïge kleurvlakken.

De echte glamazone legt donkerbruine, vuile accenten op de oogleden; een soort van smokey-eye 2.0 dat minder gedisciplineerd en meer transparant overkomt, alsof je in de zon staat te turen. Werk af met moisturizer voor een frisse, lichtjes vochtige finish; alles aan deze look is zacht, vloeiend en broeierig en zelfs een tikje verwaaid.

Gezien bij: Max Mara, Alberta Ferretti, Osklen, Alexis Mabille

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content