Bevestigd: diëten maakt depressief

14/12/12 om 13:54 - Bijgewerkt om 13:54

Bron: Knack Weekend

Vette en suikerrijke voedingsmiddelen zorgen voor chemische veranderingen in onze hersenen, waardoor op dieet gaan hetzelfde aanvoelt als afkicken van drugs, zo schrijft Science Daily naar aanleiding van een vers uitgevoerde studie van de University of Montreal's Faculty of Medicine.

Bevestigd: diëten maakt depressief

© thinkstock

Niet dat dit nieuws als een donderslag bij heldere hemel komt. Geen enkele vrouw die van weegschaalstaren een hobby heeft gemaakt zit immers lekker in haar vel. Nu is het echter niet alleen psychologisch maar ook neurologisch bewezen dat diëten echt geen pretje is.

Stress, angst voor grote ruimtes en neerslachtigheid
Dokter Stephanie Fulton van de University of Montreal heeft onderzocht hoe voedsel en het gebrek aan bepaalde voedingsstoffen onze hersenen beïnvloedt. Ze werkte voor deze studie met muizen, wiens brein in vele opzichten vergelijkbaar is met het onze.

"We hebben ontdekt dat de neurochemie van de muizen die leefden op vet- en suikerrijke voedingsmiddelen anders was dan die van de muizen die een gezond dieet moesten volgen", legt Fulton uit aan Science Daily. "De chemicaliën die veranderden tijdens het volgen van een dieet worden vaak geassocieerd met depressie. Bovendien kan het plots veranderen van voedingsgewoonten ontwenningsverschijnselen veroorzaken die gaan van gevoeliger zijn voor stress tot angst voor grote open ruimtes en een algemene neerslachtigeheid", aldus Fulton.

Belangrijk voor het begeleiden van mensen op dieet
Wat opviel was dat de muizen niet eens obees moesten zijn om deze symptomen te los te maken. Ook muizen -of mensen- met een relatief normaal lichaamsgewicht kunnen door het plotse schrappen van suikers en vetten zich angstig, depressief of gestresseerd gaan voelen.

"Deze studie is van groot belang voor het begeleiden van mensen die gezondere leefgewoonten willen aannemen", besluit Fulton. "Zelfs voor zij die niet kampen met overgewicht kan een dieet psychologische (en neurologische) gevolgen hebben, informatie waar diëtisten en sportdokters voortaan rekening mee kunnen houden."

Wij lanceren alvast het "cuddles for calorie-cutting" initiatief: iedere keer wij voor de gezonde optie gaan verwachten we liefde, heel erg veel liefde, want we hebben het nodig. (KS)

Onze partners