Acné

Hoe zit dat met acné?

Tijdens de puberteit krijgen de meeste jongens en meisjes af te rekenen met acné. Net wanneer ze aandacht beginnen te schenken aan hun uiterlijk. Maar ook heel wat volwassenen kampen nog met puistjes in het gezicht. Hoe zit dat met acné?

Acné is een ontstekingsziekte van de talgklieren. Talgklieren zitten in de huid en scheiden een vet af dat dient om je huid soepel te houden en hem te beschermen tegen uitdroging. Ze zijn vooral talrijk op het voorhoofd, op de kin en hoog op de rug.

Acné ontstaat door stimulatie van de androgenen. Deze mannelijke hormonen zorgen ervoor dat de talgklieren zich wat meer ontwikkelen en meer talg beginnen af te scheiden. De overvloed aan talg vermengt zich met dode huidcellen en die mix kan de uitgangen van de talgklieren verstoppen. Dan begint acné.

Dat het om mannelijke hormonen gaat, wil overigens niet zeggen dat alleen jongens acné krijgen. Mannelijke hormonen komen zowel bij jongens als bij meisjes voor. Vanaf de puberteit en het begin van hun maandstonden beginnen meisjes ook meer androgenen te produceren.

Vormen
Acné bestaat in verschillende vormen. Je hebt de comedonen enerzijds en de papels, pustels en cysten anderzijds.

Comedones zijn de zogenaamde mee-eters. Zij zijn een opstapeling van talg en hoorncellen, die niet ontstoken zijn. Ze bestaan in twee soorten: de open comedones en de gesloten comedones.

Open comedones zijn de bekende zwarte puntjes. Ze zijn bovenaan niet afgesloten, maar de talg en hoorncellen zitten zichtbaar in de huidopening. De donkere kleur is geen vuil, maar kleurpigment dat het lichaam zelf aanmaakt.

Gesloten comedones zijn volledig afgesloten, waardoor de talg zich in het kanaaltje ophoopt. De talg en hoorncellen zijn dan als een witte massa zichtbaar doorheen de huid. Wanneer zo’n gesloten comedo ontsteekt, ontstaan er papels en pustels.

Bij papels, pustels en cysten is er een ontsteking en ophoping van etter in, onder of rond de prop van talg- en hoorncellen. Het zijn puisten. Bij papels zit de ontsteking nog in een beginfase, maar bij pustels is ze al meer uitgebreid. Waar papels en pustels nog dicht bij het oppervlak van de huid zitten, bevinden cysten zich veel dieper in de huid. Zij vormen stevige rode, tot dieppaarse knobbels.

Liselotte Ampe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content