Acne tijdens de zomer: tips om je puistjes in toom te houden

© Getty Images/iStockphoto

De combinatie van zon, overmatig zweten en stof kan vaak catastrofaal zijn voor onze huid. Wij geven alvast zes tips mee om je acne deze zomer in toom te houden.

Het zomerweer heeft vaak een nefast effect op mensen die last hebben van acne. Dit omdat we meer zweten en omdat er meer vuil in de lucht hangt. Dit vuil kan zich vervolgens gaan vestigen in de poriën, waardoor er een puistje zal ontstaan. Het is daarom belangrijk om je huid in de zomer goed te verzorgen: niet enkel om droogheid van de huid tegen te gaan, maar ook om er voor te zorgen dat de acne onder controle blijft. Hier zijn alvast zes tips die de acne tijdens de zomermaanden moet doen afnemen.

Geniet van de zon (met mate)

De zon heeft een positieve werking op onze huid en heeft ook een gunstige invloed op acne. Toch moeten we hier twee opmerkingen bij maken. Enerzijds is een te veel aan ultraviolette stralen nefast voor de huid en wordt het risico op huidkanker verhoogd. Daarnaast, en dit is heel erg belangrijk, moet je opletten met de combinatie zonnestralen en de voorgeschreven behandelingen van de arts tegen acne. Er bestaan producten die de huid extra gevoelig maken voor zonlicht, dus pas daar mee op. Meestal staat dat goed vermeld in de bijsluiter van het product. Wat je zeker moet onthouden is het volgende: je hoeft met acne niet uit de zon te blijven, maar je moet je wel steeds goed insmeren.

De volhouder wint

Een behandeling tegen acne heeft altijd wat tijd nodig om een effect te bekomen. Je moet rekenen dat je de behandeling al 1 tot 3 maanden hebt opgestart, alvorens je resultaat gaat zien. Daarom is het belangrijk om een behandeling op te starten, eigenlijk voor de zomer begint.

Wassen met lauw water

Een verhoogde talkproductie is vaak de oorzaak van acne. Het helpt al een heel stuk door dagelijks je gezicht te wassen met lauw water. Maar overmatig wassen met water en een niet-aangepaste zeep, heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid. Daarom kan je best je huid wassen met lauw water en hierbij schuren of scrubben vermijden.

Hydraterende crème

Als je last hebt van acne, kan je best eens aan je dokter vragen welke verzorgingsproducten je best kan gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk om een hydraterende crème te gebruiken, die voorkomt dat je huid gaat uitdrogen. Bij het uitkiezen van een crème moet je er wel op letten dat deze niet té vettig is, wat op zijn beurt kan zorgen voor extra talgproductie. Een verzorgend masker is zeker ook iets wat je elke week mag aanbrengen.

Niet te vaak overschakelen

Het regelmatig overschakelen op een nieuw product of medicijn is niet echt verstandig. In plaats van steeds te ‘switchen’, kan je beter een extra product toevoegen aan de behandeling. En dat merk je ook in de praktijk: omdat acne vaak ontstaat door verschillende factoren, wordt er gekozen voor een combinatiebehandeling. Zo wordt de acne op verschillende terreinen behandeld.

Gezond eten en drinken

Het is een torenhoog cliché, maar gezonde voeding is echt een goede behandeling tegen puistjes. Je zou kunnen proberen om drie maanden geen vette voeding te eten, de lactose-inname te beperken en junkfood te weren. Dit zal een effect hebben op de huid. Je kan dan best ook de combinatie maken met het drinken van water. Elke dag water drinken heeft een goed effect op de huid. Dit kan je afwisselen met het drinken van groene thee. De antioxidanten zorgen ervoor dat de huid zich sneller zal vernieuwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content