10 bizarre schoonheidsmiddeltjes uit de geschiedenis

© Twitter

Van in de tijd van de oude Grieken tot de jaren 30 werden er wel hele vreemde ingrediënten gebruikt om zich mooi te maken

Van in de tijd van de oude Grieken tot de jaren 30 werden er wel hele vreemde ingrediënten gebruikt om zich mooi te maken. Dat schrijft The Huffington Post.

Onlangs gaf een Britse bibliotheek nog een herdruk uit van een boek met beautyrituelen uit 1873. Zo borstelden vrouwen hun haar wel 20 minuten lang, poetsten ze hun tanden met een borstel van dassenhaar, gebruikten ze schoonheidsmaskers van spek en wasten ze hun haren met een shampoo van koeienmergbeen. En zo bestonden er wel nog meer vreemde schoonheidsmiddeltjes:

1. Urine De Romeinen gebruikten urine als ingrediënt voor schoonheidsmaskers bij vrouwen. Het werd ook gebruikt door zowel mannen als vrouwen om de tanden witter te maken want in urine zit het bleekmiddel ammoniak. Wasserijen verzamelden dan weer de urine van openbare toiletten om kleding mee te wassen.

2. Mannenzweet Na het duel werd het zweet van de gladiatoren en het vet van de dieren die ze gedood hadden verzameld om dan te verkopen als schoonheidsmiddel aan vrouwen. Blijkbaar deed het de teint beter uitkomen en was het een populair afrodisiacum.

3. Lood Tijdens de renaissance, en welbepaald tijdens de periode toen de Britse Koningin Elizabeth 1 regeerde, werd wit lood gebruikt door de vrouwen om dezelfde jeugdige uitstraling te krijgen als hun bleke koningin met vuurrood haar. Het resultaat was een wittere teint maar het mengsel was puur vergif en sommige vrouwen stierven er aan. Voor hun rode lippen pletten ze dan weer insecten wiens bloed ze over hun lippen smeerden.

4. Zware pruiken De Franse aristocratie uit de 18e eeuw had een voorliefde voor pruiken, sommige exemplaren wogen wel een paar kilo. De pruiken werden gepoederd met met gekleurd zetmeel, dat ratten aantrok, om beter bij de kledij te passen en soms versierd met echte vogelkooitjes.

5. Een eenmansstoombad
Een speciale cabine uit de Victoriaanse tijd waar enkel het hoofd vanboven uitstak werd gebruikt om kwaaltjes te genezen en het was ook goed tegen puistjes, een vette huid en een slechte teint.

6. Gezichtsmasker Vrouwen uit de Victoriaanse tijd gebruikten een gezichtsmaskers om ’s nachts mee te gaan slapen. Madame Rowley was de uitvinder van de ‘Toilet Mask’, een masker gemaakt van rubber dat met gespen aan het gelaat werd vastgemaakt. Het masker was bedoeld tegen vlekken en verstopte poriën en het kon ook gebruikt worden voor medische redenen, dan kon men het geneesmiddel aanbrengen aan de binnenkant van het masker.

7. Bust Food ‘Bust Food’ was een speciale crème uit 1897 om je borsten te laten groeien. Een soort voedingssupplement voor je borsten. Bij de crème hoorde ook een soort van wc-ontstopper in vier verschillende maten om je borsten mee te ‘vergroten’.

8.Radioactieve crèmes. In 1930 werd Radium, een radioactieve stof, gebruikt door het cosmeticamerk Artes voor verschillende dagcrèmes. Een gloeiende teint verzekerd!

9. Een Beauty Calibrator Deze ietwat angstaanjagende machine werd gebruikt door Max Factor in de jaren dertig. Het hielp visagisten om het gezicht van hun klant op te meten om te kijken welke verbeteringen ze konden aanbrengen. Een andere uitvinding van zijn hand, de kusmachine, was dan weer bedoeld om te testen of de lippenstift goed bleef zitten.

10. Vacuüm helmen Met deze helm, ‘Glamour Bonnet’ genaamd, uit de jaren veertig creëer je een atmosferische druk rond je hoofd waardoor je teint gaat stralen.

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content