Zo slaag je er wél in om meer te lezen: 17 tips van veellezers

Tips om meer te lezen
© Getty Images
Nathalie Le Blanc
Nathalie Le Blanc Journalist Knack Weekend

Sommige mensen lezen met gemak 100, 55 of 33 boeken per jaar. Hoe doen ze dat en hoe kan jij dat ook? 17 tips om meer te lezen.

1. Neem een boek mee naar bed

‘Ik lees elke avond voor het slapengaan, want ik word er rustig van. Ik hou van romans, maar mijn man vindt het lastig om lange verhalen te lezen in bed, omdat hij de volgende dag een stuk vergeten is. Dus leest hij kortverhalen of reisgidsen.’ (Mathilde Masters, schrijfster)

‘Als naar een boek grijpen nog geen automatisme is, plan dan vaste momenten in. Elke ochtend voor het werk, elke avond voor het avondeten, een uur na je diner,…’ (@annelieshart, journalist en boekstagrammer)

2. Neem een boek mee in bad

‘Ik heb slaapproblemen, maar als ik een warm bad neem voor ik naar bed ga, slaap ik beter. Dus nu heb ik een stapel boeken in de badkamer liggen, en aan een tempo van een half uur per dag, tikt mijn leestijd mooi aan. Extra voordeel: de badkamer is een van de enige kamers van het huis waar mijn kinderen en partner me niet storen als ik de deur dichttrek.’ (Chris Deweerdt, verzekeringsagent)

3. Multitask

‘Ga voor luisterboeken. Ik ‘lees’ tijdens huishoudelijke klussen zoals strijken, dweilen en de badkamer poetsen.’ (Anne Peeters, journalist)

‘Ik ben een fervent knutselaar, en als het even kan trek ik naar mijn rommelkamer. Sleutelen aan elektrische toestellen die de geest gegeven hebben, een vogelkastje in elkaar timmeren, holroges en klokken uit elkaar halen, ik ben graag met mijn handen bezig, maar heb ook graag het idee van gezelschap. Podcasts zijn vaak te druk, maar een audioboek over een onderwerp dat me boeit is ideaal als achtergrond. al moet ik soms wel stukken opnieuw besluisteren als ik te geconcentreerd bezig was.’ (Paul Mertens, gepensioneerd huisarts)

4. Neem altijd overal een boek mee

‘Ook als je denkt dat je het niet nodig gaat hebben. Want je weet nooit dat je ergens een dood moment hebt.’ (@annelies Hart, journalist en boekstagrammer)

‘Ik heb op mijn telefoon een E-reader, zodat ik zelfs als ik ergens in de rij sta kan ik een paar pagina’s lezen.’ (Anne Peeters, journalist)

‘Ik kreeg van de cardioloog te horen dat ik meer moest bewegen, dus nu wandel ik anderhalf uur per dag, gewoon in de stad meestal. Maar ik hou niet van bewegen, dus koop ik audio-boeken en luister ik er naar terwijl ik wandel. Dat geeft mijn uitstapjes een cultureel tintje, in plaats van als sport aan te voelen. En weet je wat ik leuk vind, veel Britse en Amerikaanse auteurs lezen hun eigen boeken in. Dat maakt het net zo veel leuker.’ (Yvette Landers, gepensioneerd)

5. Gebruik je taxi/kinderhobby-tijd

‘Ik ben drie avonden per week taxi voor mijn twee kinderen. Vroeger reed ik tijdens hun voetbaltrainingen en tekenles over en weer naar huis of sprak ik af met een vriendin. Nu neem ik een boek mee, zet ik wat fijne muziek op mijn telefoon, en lees ik. Soms in de kantine of in een café in de buurt, al is dat moeilijk want mensen spreken je altijd aan. Soms ook gewoon in de auto, en ik rijd dan naar een plekje met een aangenaam uitzicht. Er zit nu zelfs een plooistoel in de koffer voor zonnige dagen, zodat ik een mooi plekje kan zoeken om te lezen.’ (Lotte Van den Driessche, ambtenaar)  

6. Lees wat je graag leest

‘Het leven is te kort om door een boek te ploeteren dat je niet ligt. Leg het gewoon weg, anders raak je je momentum en je leesgoesting kwijt.’ (@annelieshart, journalist en boekstagrammer)

‘Natuurlijk is Literatuur met een grote L het hoogste goed op leesvlak, maar de omstandigheden lenen zich daar niet altijd toe. Die boeken spaar ik op voor mijn zondagse leesmiddagen of voor op reis. In de week lees ik meestal non-fictie en biografieën, er liggen boekjes met gedichten en korte stukjes op het toilet, en in mijn auto heb ik altijd een romance-boek of een thriller bij de hand, om verloren automomenten op te vullen, om te lezen terwijl ik op een afspraak wacht of voor op een terras bij een koffie. (Sylvie Eriksson, uitbater kledingwinkel)

7. Ga pendelen

‘Het is misschien wat extreem, maar sinds ik van job veranderd ben en met de trein naar het werk ga, lees ik veel meer. Iedereen zit tijdens de pendel op hun telefoon te kijken, maar hier en daar zie je nog mensen lezen, en we geven elkaar vaak een herkennend knikje.’ (Lotte Van den Driessche, ambtenaar)  

8. Gebruik een timer

‘Zet een timer op je gsm. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om een halfuur te lezen zonder naar je gsm te kijken. Met een timer baken je je leestijd af, en zo heb je minder de neiging om je telefoon vast te nemen om te zien hoe laat het is, en of je meldingen hebt.’ (@annelieshart, journalist en boekstagrammer)

9. Zorg voor structuur

‘Word lid van een boekenclub. Ik doe dat zelf niet, maar veel mensen hebben daar baat bij. Of denk aan iets als een slow reading. In Leuven heb je zo’n organisatie die elke maand samen komt om een uur in stilte te lezen. Je komt op een leuke plek, leert nieuwe mensen kennen, en dat allemaal zonder afleiding.’ (@annelieshart, journalist en boekstagrammer)

‘Ik zit in drie boekenclubs. Eentje in onze lokale bibliotheek, die vooral nieuwe boeken leest, een Engelstalige online, voor fantasy en eentje met vrienden die zich hebben voorgenomen om alle belangrijke Nederlandstalige auteurs te lezen. In de bib komen we ook echt een keer per maand samen. De online club is heel los en eigenlijk meer een soort facebookgroep, en met de kameraden gaan we om de twee weken op café. Om over die boeken te praten, maar ook over voetbal en de politiek, uiteraard.’ (Jo Jeunissen, boekhouder)

10. Zorg voor structuur (deel II)

‘Ik ben een fan van lijstjes en projecten, dus gebruik ik dat ook voor mijn boeken. Ik bedenk een uitdaging, en ga er voor. Ga ik op reis naar Sicilië of Brazilië, dan lees ik tien boeken van lokale auteurs. Tijdens het hoogtepunt van Black Lives Matters las ik vijf boeken over racisme en institutionele discriminatie, en toen een vriendin vertelde dat ze fan is van Japanse auteurs, vroeg ik haar een lijstje van de vijf beste romans van Murakami. Soms leg ik mezelf een termijn op, vooral als ik op reis ga. Maar meestal komen de thema’s me aangewaaid, google ik tot ik een lijstje heb en begin te lezen.’ (Joris Van den Broeck, project manager)

‘Ik ontdekte een paar jaar geleden boekuitdagingen. Op Instagram, bij boekwinkels, op heel wat plaatsen vind je book challenges, en me daar bij aansluiten, motiveert me echt. Ik lees veel Engelse boeken, en deed mee aan de Barnes and Noble 2023 book challenge. Het was een hele lijst van uitdagingen: lees een boek buiten je comfortzone, een biografie, een romance, een science fictionboek, iets wat zich afspeelt in de 18e eeuw, een boek over boksen, een boek dat een prijs gewonnen heeft, … Ik vond gewoon het zoeken naar titels al leuk en heb echt nieuwe auteurs en genres ontdekt.’ (Sylvie Eriksson, uitbater kledingwinkel)

‘Mijn partner en ik houden allebei van data, ook als het op lezen aankomt. Dus hebben we een boekje waar we in bijhouden wat we gelezen hebben, en wat we er van vonden. De het geeft echt voldoening om daarin terug te bladeren en te zien hoe veel we gelezen hebben, en ook hoe erg we genoten hebben. Of ons geërgerd hebben, dat ook.  (Lotte Van den Driessche, ambtenaar)  

11. Neem een lezend lief

‘Sinds ik met Louis samen ben, lees ik meer. Doodgewoon omdat hij veel leest. ’s Avonds in bed, tijdens zondagse ontbijten, luierend op ons terras, op vakantie. Hij heeft altijd een boek bij de hand en sinds we samenwonen, doe ik dat dus ook. Ik las in 2024 al 19 boeken. Ik denk dat ik er in 2021, het jaar dat we elkaar leerden kennen, maar drie gelezen heb, en dan op allemaal op vakantie.’ (Stef Peeters, leraar geschiedenis)

12. Leen het 10.000 stappen idee

‘Mijn partner is een fitnessfreak, en zou rondjes in onze woonkamer wandelen om haar 10.000 stappen te halen. Dus ik gebruik dat systeem om meer te lezen. Ik heb mezelf een 50 pagina’s per dag-plicht opgelegd, en haal dat ook meestal. Soms lees ik meer, soms iets minder, maar ik lees elke dag. Ik maak ook een plan, net zoals bij het sporten, en zorg voor duidelijke boekenlijstjes die ik wil afwerken. Ik ben nogal op doelen gefocust, dus dat werkt goed voor mij. Ik moet ook nooit nadenken over een volgende boek als ik iets uitlees, want ik neem gewoon het volgende van mijn lijstje.’ (Jo Jeunissen, boekhouder)

13. Lees verschillende boeken tegelijk

‘Ik heb overal een boek liggen. Naast mijn bed, in de keuken, op het toilet. Dat is misschien niet iedereen gegeven, maar voor mij werkt het. Ik lees gedichten, reisgidsen en van die chique koffieboeken op het toilet, kortverhalen of weetjesboeken in mijn keuken en romans in bed. Ik moet nooit nadenken. Ik kom een kamer binnen, neem een boek vast en lees. En omdat ik een lage vervelingsdrempel heb, zorgt het er ook voor dat ik altijd geboeid blijf.’ (Erica Dewit, juriste)

14. Wees geen snob en ken je niche

‘Ik heb Germaanse gestudeerd en voelde me lang verplicht om ‘ernstige literatuur’ te lezen. Maar ik heb het vaak moeilijk om me daar door te ploegen. Romance boeken gaan me veel beter af. Ja, ze zijn cliché. Nee, ze zijn niet filosofisch of intellectueel. Maar ze doen me glimlachen, dus lees ik nu bijna alleen pulp. Natuurlijk zal ik dat nooit bekennen aan mijn collega’s en natuurlijk lees ik ook Wieringa en Conny Palmen, maar van de 42 boeken die ik vorig kaar las, zijn er zeker 30 totale pulp. Als ik na een drukke dag moet ontspannen, is dat net wat ik nodig heb.’ (Christine de Mey, lerares Nederlands)

‘Ik lees alleen boeken over muziek. Biografieën, handleidingen, romans, non-fictie, het maakt me niet uit, als het maar over mijn favoriete onderwerp gaat.’ (Michael Delafoy, percussionist)

‘Mijn kinderen lezen veel young adult boeken. Als romaniste heb ik daar lang een beetje op neergekeken. Omdat ik een connectie met mijn tieners zoek, ging ik lezen wat zij op hun kamer hebben liggen. Ik ben zeer gecharmeerd door een aantal reeksen, en nu hebben we dus iets om over te praten.’ (Gaby Vandekerckhove, lerares Frans)

15. Zorg voor een leesplek

‘Mijn vrouw en kinderen kijken graag tv, ik niet. Dus heb ik in onze woonkamer een eigen hoekje, met een zalige zetel, een koptelefoon en een boekenkast. Terwijl zij elke vond tv kijken, lees ik een uur of drie, vier of vijf. We zitten allemaal samen in de woonkamer, maar ik heb mijn eigen bubble, met mijn boek. Mijn vrouw kijkt Brigderton, ik lees Charles Dickens.’ (Peter De Vliegher, grafisch ontwerper)

‘Wij zijn twee jaar geleden verhuisd en hebben nu niet alleen een tuin, maar ook een soort veranda. Ik heb zowel op het terras als in de veranda een leeslounge-hoek ingericht, en nu lezen we ’s avonds na het eten vaak gewoon samen een boek, in plaats van tv te kijken. Als ik in de woonkamer ben, gaat de tv altijd als vanzelf aan, maar buiten is die verleiding er niet en kan ik me veel langer concentreren. Wat ook helpt is dat ons wifi-bereik zowel in de tuin als de veranda ronduit slecht is. Vaak laten we onze telefoon dan ook binnen liggen, en worden we dus niet gestoord door ‘pings’ en andere alerts.’ (Evert Waterslaeghers, PR-verantwoordelijke)

16. Wees creatief

‘Ik heb een hometrainer in huis, waar ik na een hartprobleem vijf keer per week op moet fietsen. In het begin stond dat ding in de woonkamer en keek ik TV. Maar het is lelijk, dus het werd snel verhuisd naar de logeerkamer. Omdat het even duurde voor de kabelaansluiting daar in orde was, ben ik beginnen lezen tijdens het fietsen. Dat klinkt raar, maar ik moet niet snel fietsen, en dankzij een zelfgemaakte boekenhouder boven mijn stuur, gaat het heel vlot. En na anderhalf jaar heb ik al een stevige bokeneplank bij elkaar gelezen.’ (Gert Verstappen, ambtenaar)

‘Mijn vader is dementerend. Ik bezoek hem elke week en vond dat vaak ongemakkelijk omdat een echt gesprek moeilijk en vooral ook pijnlijk is.  Tot ik ontdekte dat hij rustig wordt als hij wordt voorgelezen. Dus nu doe ik dat. Ik lees elk weekend een aantal hoofdstukken voor. Het maakt hem niet uit wat ik lees, ik kies boeken die ik echt wil lezen, hij geniet duidelijk van mijn gezelschap en mijn stem,  en we brengen aangename uren met elkaar door.’ (Laura Van Gils, eindredactrice)

17. Ga naar de bilbiotheek

‘Er werkt een heel fijne bibliithecaris in onze lokale bib. Hij geeft altijd goede tips, en vraagt ook vaak wat je er van vond. Dat motiveert me, ik wil iets interessants te vertellen hebben als ik hem zie. Ook al is het tegenwoordig allemaal geautomatiseerd, de dealines en dat praatje zorgen er voor dat ik mijn boeken op tijd uitlees.’ (Marleen Van Hoste, verpleegster)

Knack moedigt je aan om meer te lezen onder de noemer ‘Time to read’. Via de test in deze link breng je je schermgebruik in kaart en krijg je te zien hoeveel boeken je zou kunnen lezen als je stopt met scrollen. Op deze pagina verzamelen we allerhande tips die helpen om beter te focussen, meer tijd te maken om te lezen of boeken te kiezen die bij je passen. Verwacht je dagelijks aan nieuwe artikels en inspiratie.

Lees ook: Vergroot uw leeslust: dit zijn de beste 50 Nederlandstalige boeken van deze eeuw

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content