Boten voor de groten

De Normandie in New York (1935-'39).

Ocean Liners in het V&A wordt ongetwijfeld de meest impressionante expo van het voorjaar voor wie van retroglamour en -glitter houdt.

Wat? Pakketboten die tussen Europa en de States voeren, waren tijdens het interbellum vooral drijvende feestpaleizen voor de happy few. Het V & A brengt exquise relieken samen, zoals een tiara van Cartier, opgevist uit de in 1915 gezonken Lusitania, een decorstuk uit de Titanic en een wanddecoratie uit de fumoir van de Normandie. Aan de hand van serviezen, tafellakens, meubels en oneindig veel foto’s en tekeningen reis je per schip door de tijd. Zelfs de Christian Dior-jurk die Marlene Dietrich droeg toen ze in 1950 in New York arriveerde op de Queen Mary, is er te zien.

Nog iets? Er is ook aandacht voor de pakketbootstijl in de architectuur en meubelkunst. In de roaring twenties waren immers heel wat architecten en designers, zoals Le Corbusier, Eileen Gray en bij ons Louis Herman De Koninck, tuk op deze decostijl. Tot slot kun je ook nog enkele films bekijken.

Waar? Ocean Liners, nog tot 17 juni in Victoria & Albert Londen, vam.ac.uk

De 'tourist class smoking room' van de Canberra (1961).
De ’tourist class smoking room’ van de Canberra (1961).
1950: Marlene Dietrich stapt in New York van de Queen Mary.
1950: Marlene Dietrich stapt in New York van de Queen Mary.© Bettmann Archive
Kinderstoel uit de speelkamer van de Normandie (1934).
Kinderstoel uit de speelkamer van de Normandie (1934).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content