Tips van de Zuid-Amerikaspecialist

Machu Picchu © GF

16 jaar geleden richtten Dirk (Vlaming) en Vicky (Peruaanse) een reisbureau in Peru op. Intussen biedt Southamericaplanet (southamericaplanet.com) individuele en groepsreizen en trekkings aan in Bolivia, Patagonië en Ecuador.

Wat maakt Zuid-Amerika in jullie ogen bijzonder?

“In de eerste plaats de vriendelijke mensen: spreek je vijf woorden Spaans, dan heb je direct contact. Verder de grote verscheidenheid aan culturen, de klederdrachten en de mix van natuur en cultuur. Er is voor elk wat wils: van zeehonden tot condors en lama’s, van zeeniveau tot de Huascaran (met 6768 meter de hoogste berg in Peru), van de oudste culturen zoals Caral tot de Inca’s, de vele lekkere fruit- en groentesoorten en de schitterende hoogtepunten.”

Wat zijn de niet te missen hoogtepunten en heb je nog tips voor minder bekende plekjes?

“Mijn persoonlijke hoogtepunten zijn de Iguazu-watervallen en gletsjer Perito Moreno in Argentinië, de Che Guevara-route en de driedaagse zoutvlaktes en lagunetour in Bolivia, de Galapagos in Ecuador, de tropische omgeving van Cartagena en Medellin in Colombia en Machu Picchu, de niet bekende culturen van Chachapoyas en de prachtige jungle in Peru.”

Machu Picchu is de laatste jaren razend populair. Vind je dat het toch de moeite waard blijft om het bezoeken?

“Iedereen heeft Machu Picchu al gezien op foto of film, maar wanneer je er zelf staat en de omgeving opsnuift blijft het een wonderlijke plek.”

Lima wordt de culinaire hoofdstad van de wereld genoemd. Terecht?

“Wanneer ik met groepen rondreis, horen we na afloop altijd dat ze verrast zijn door het lekkere eten. Ik ben pas nog gaan eten bij restaurant Javier in Barranco: bijna geen toeristen, zicht op zee, ceviche (rauwe vis met limoen) en gevulde visrolletjes met zeevruchtensaus op het bord, Picarones als dessert en een overheerlijke Pisco Sour. Gewoon super.”

Meer Q&A’s met Dirk over Zuid-Amerika lees je op knackweekend.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content