“De realisatie van jeugdtheater Bronks heeft 17 jaar gekost”

© Filip Dujardin

Knackweekend.be sprak met Martine De Maeseneer, de eerste Belgische finalist in de geschiedenis van de Mies van der Rohe Award.

Voor het eerst in de geschiedenis van de prestigieuze Mies van der Rohe Award schopte een Belgisch architectenbureau het tot finalist. Met hun ontwerp voor jeugdtheater Bronks ging Martine De Maeseneer Architects met de eer lopen.

Al ging de Britse sterarchitect David Chipperfield met zijn verbouwing van het Neues Museum in Berlijn uiteindelijk met de hoofdvogel aan de haal. Naar aanleiding van de tentoonstelling in het Leuvense museum M, die een overzicht biedt van alle genomineerde projecten, sprak Knackweekend.be met Martine De Maeseneer.

Waar bent u het meest trots op bij het Bronks-project?

De Maeseneer: “Dat het gebouw er uiteindelijk gekomen is. Een hedendaags project realiseren in het centrum van Brussel is niet eenvoudig. Door voortdurend overleg met de belanghebbende instanties heeft het project, van het begin tot het einde, uiteindelijk 17 jaar tijd in beslag genomen. Met het jeugdtheater hebben we het debat rond de hedendaagse architectuur in het historische centrum van Brussel opgestart. Want Brussel heeft onder andere door de aanwezigheid van de Europese Unie een enorm potentieel. Die ruimte zouden we, net als Barcelona bijvoorbeeld doet, als troef moeten uitspelen. Hoewel dat voorlopig nog niet gebeurt, zijn er intussen wel masterplannen ontwikkeld voor Brussel.”

Hoe schrijft dit gebouw zich in binnen uw oeuvre?

De Maeseneer: “Bij onze projecten gaan we steeds op zoek naar het meest geschikte programma voor de locatie en de opdrachtgever. Naar gelang de situatie ontwikkelen we nieuwe architecturale oplossingen. Zo hebben we in het jeugdtheater Bronks een draaiwand voorzien in de trappenhal. Als de mensen van het theater de positie van de wand veranderen, krijgen ze een heel ander gebouw. Zo kunnen ze het publiek naar verschillende plekken, zoals de theaterzaal, maar ook de cafetaria of het balkon, leiden. Tijdens festivals is dat bijzonder handig.”

Hebt u veel reacties gekregen naar aanleiding van de nominatie?

De Maeseneer: “In België hebben we niet zoveel aandacht gekregen, maar de internationale respons was enorm. Zo is ons project in Azië bijvoorbeeld in 15 publicaties verschenen. Na de Pritzker Prize is de Mies van der Rohe Award dan ook de belangrijkste architectuurprijs ter wereld. De prijs functioneert als een interessant platform om je eigen werk te vergelijken met andere Europese realisaties.”

Elien Haentjens

De expo rond de Mies van der Rohe Award, die een initiatief is van Stad en Architectuur Leuven, loopt tot 28 april in het Leuvense museum M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content