Gestoofde octopus met artisjok en aardappel

Dit stoofpotje van octopus met artisjok en aardappelen is een recept van chef Giorgio Locatelli.

Voor 6 personen
  • 2 laurierbladeren
  • 1 ui, gehalveerd
  • 1 citroen, gehalveerd
  • 1 stengel bleekselderij, doormidden gesneden
  • 1 octopus (ca. 2 kg), panklaar
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 1 groene chilipeper, fijngehakt
  • 6 kleine artisjokken, voorbereid en gehalveerd
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1/2 glas witte wijn (35 ml)
  • 10 nieuwe aardappels, geschild en gehalveerd
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 kleine bos bladpeterselie
  • 1 el extra vergine olijfolie
Bereiding
  1. Breng in een grote pan lichtgezouten water aan de kook. Voeg de laurier en een halve ui toe, met een halve citroen en de bleekselderij. Doe de octopus in de pan, breng aan de kook en laat de octopus 40 à 60 minuten zachtjes koken. Haal de octopus uit het kookwater (bewaar het water).
  2. Hak de tentakels in twee stukken en de kop kruiselings in vieren, gooi de ogen weg. Snijd een van de tenen knoflook fijn en de overgebleven halve ui doormidden.
  3. Verhit een scheut olijfolie in een pan, voeg knoflook, ui en chilipeper toe en laat alles 2 minuten smoren. Doe de voorbereide stukken artisjok in de pan, bestrooi met zout en peper en voeg de witte wijn toe met 2 eetlepels van het kookwater van de octopus. Voeg ook de stukken octopus toe met de aardappelen en tomatenpuree, en laat alles 20 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
  4. Leg net voor het opdienen de overgebleven teen knoflook op een snijplank, en wrijf hem met de platte kant van een keukenmes tot een pasta. Strooi de peterselie erover en hak alles op de plank fijn, waarbij de smaken zich mengen.
  5. Schep de stoofpot in een verwarmde schaal, knijp de overgebleven halve citroen erover, bestrooi met het peterselie-knoflookmengsel en besprenkel met wat extra vergine olijfolie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content